Limburgers zien Hollanders als een bedreiging voor hun identiteit

LIMBURG – Inwoners van Limburg zien zichzelf als gastvrij en open. Maar mensen uit andere delen van Nederland (‘Hollanders’) die in Limburg komen wonen, zeggen juist dat het veel moeite kost om erbij te horen. Zij vinden de Limburgers juist helemaal niet open.

Dat is de opvallende conclusie van een onderzoek van Dagblad de Limburger en het Limburgs Museum in Venlo. Hoewel Limburgers zichzelf zien als een gastvrij volk, vinden zij de ‘Hollanders’ die in provincie komen wonen tegelijkertijd als een bedreiging voor de Limburgse identiteit. De Hollander is bedreigender dan nieuwkomers uit het buitenland.

Identiteit
Limburgers voelen zich vooral Limburger, daarna pas Nederlander. Het merendeel van de ondervraagden vindt dat de Limburgse identiteit bestaat en dat die zit in de eigen taal, het landschap, het carnaval en de vlaai. De band Rowwen Hèze wordt bepalender voor de Limburgse identiteit gevonden dan het katholieke geloof.

Een andere saillante uitkomst: PVV-stemmers vinden dat Limburgers betrouwbaarder en vrijgeviger zijn dan andere Nederlanders.

Vorig artikelActiviteitenprogramma Groote Peel eind oktober 2017
Volgend artikelRaad akkoord met bestemmingsplan Duurzaam Industriepark Cranendonck