St.-Joseph kerk op Keent (rijksmonument) sluit deuren

Sint Joseph kerk ca. 1950

WEERT – Ook de St.-Joseph kerk, een rijksmonument in Weert sluit binnenkort de deuren. Het aantal parochianen dat de kerk wekelijks bezoekt is gedaald tot ca. vijftig wijkbewoners. De onderhouds- en verwarmingskosten zijn hoog. Conclusie: er zit niets anders op dan een nieuwe bestemming te zoeken voor het gebouw.

De Sint Joseph kerk werd gebouwd in 1939 naar ontwerp van architect Alphons Boosten in de stijl van het Neo-Romaans. De parochiekerk is gesitueerd in de wijk Keent te Weert en heeft een groot voorplein. Het object werd gebouwd als garnizoenskerk voor de in 1939 gebouwde nabijgelegen Van Horne kazerne. Firma Gebr. Salimans uit Baexem voerde het werk uit voor 134.400,- gulden.

De kerk heeft, vanwege het gebrek aan financiële middelen in de bouwtijd en later, een zeer sober interieur en inventaris. In 1958 is de kerk heringericht met een nieuw priesterkoor met hoofdaltaar en zijaltaren, een sacramentsaltaar, biechtstoelen en communiebanken. In 1974 kwam er een dagkapel achter in de kerk, vanwege het teruglopende aantal parochianen. In 1978 werd een nieuwe tegelvloer gelegd, het priesterkoor gewijzigd en het plafond roodbruin geverfd. Ook de gebrandschilderde ramen stammen van omstreeks 1982. De glas-in-lood ramen in de spitsboogvensters in het middenschip zijn oorspronkelijk voor Huize Severen in Maastricht gemaakt door de kunstenaar Ad Maas en daarna aangepast en hergeplaatst in deze kerk. Enkele andere glas-in-loodramen werden gemaakt door pater G. De Visser en prof. Stassen

Voor meer informatie over het rijksmonument klik hier.

 

Vorig artikelJeroen Goubet voorgedragen als lijsttrekker SP Weert
Volgend artikel7 aanvragen voor subsidie Van Horne jaar 2018