19 oktober 1962: Volautomatische fabriek

Finnbröd NV Industriekade nabij de haven bij Sluis 16 in de Zuid Willemsvaart 1962 - GAW Beeldbank 2900

De top van de gebouwen, de mei, van de toekomstige volautomatische broodfabriek ‘Finnbröd’ is bereikt, hetgeen voor de redactie van het Kanton Weert aanleiding is hieraan in de editie van 19 oktober 1962 aandacht te besteden.

Finnbröd breekt met het traditionele broodbakken en gaat op grote industriële schaal en in drie ploegen het ‘Finnbröd wit’ en het ‘Finnbröd bruin’ fabriceren. Hiervoor wordt het drieploegensysteem ingevoerd.

De naam Finnbröd is een samenstelling van FINland, Nederland en bröd (in het Nederlands: brood). Met de ingebruikname van de fabriek beschikt Weert weer over een bedrijf van formaat waar heel wat werkzoekenden een plek vinden. Maar lang duurt het allemaal niet. Vanwege concurrentie uit met name Duitsland en daardoor een stagnatie in de afzet is er eind 1965 een enorme voorraad. Ondanks verwoede pogingen deze voorraad af te bouwen, onder meer door extra vakantie (met doorbetaling!) voor de werknemers, valt op 15 januari 1966 het doek.

Alle 125 werknemers worden ontslagen. Toch is er volgens burgemeester Henri van Grunsven van Weert geen reden voor paniek. Volgens Van Grunsven kunnen de meeste werknemers weer snel bij andere bedrijven in de gemeente aan de slag.

De fabriek wordt overgenomen door de Verkade en die neemt in eerste instantie slechts dertig werknemers in dienst. De fabriek legt zich toe op het maken van wafels en pepsels (dunne bruine zoute staafjes).

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelRestauratie kerktoren ligt nagenoeg op schema
Volgend artikelETF Groep uit Nederweert voor derde keer op rij FD Gazelle