17 oktober 1974: Oecumenische arbeid

Protestante Bethelkerk (Huis van de Heer) aan de Maaspoort - GAW Beeldbank O2414

Het Kanton Weert van 17 oktober 1974  doet verslag van een oecumenische dienst in de Bethelkerk aan de Maaspoort. De kerk en het bijgebouw zijn enkele dagen eerder, na een grondige renovatie, verbouwing en uitbreiding, weer door de protestante gemeenschap in Weert in gebruik genomen.

Midden jaren zestig van de vorige eeuw is er sprake van een nieuwbouwplan. Dat plan is gebaseerd op de verwachte bevolkingsgroei van Weert, en daarmee van de protestante gemeenschap, naar een stad met circa tachtigduizend inwoners.  Zover komt het niet en het nieuwbouwplan aan de Dr. Kuyperstraat gaat weer van tafel.

Het oorspronkelijke gebouw uit 1912 is van de hand van architect dr. ir. G.W. van Heukelom. De aannemer is het plaatselijk bouwbedrijf Weegels. Van Heukelom ontwerpt in die periode ook het huidige station van Weert. Dat nieuwe station is noodzakelijk geworden vanwege de aanleg van het spoortracé Eindhoven-Weert.

De protestante gemeente heeft tijdens de werkzaamheden van haar kerk gebruik gemaakt van de faciliteiten van de Paterskerk aan de Biest. Dat is voor die tijd nog een opmerkelijke aangelegenheid. Ook het feit dat heel wat (katholieke) Weertenaren tijdens inzamelingsacties een bijdrage aan de renovatie- en uitbreidingskosten hebben gegeven, oogst waardering.

Tijdens de oecumenische dienst dankt dominee Spelstraat namens de reformatorische gemeenschap de hele gemeente Weert. Bij deze dienst is het dekenaat Weert vertegenwoordigd door deken Van Bommel. Namens de wereldlijke macht is het college van burgemeester en wethouders van Weert aanwezig. Dominee Heine deelt mee dat de gerenoveerde kerk vanaf nu ‘Bethelkerk’ (= Huis van de Heer) wordt genoemd.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelGraaf van Horne wellicht in een grafkelder in paterskerk
Volgend artikelFamiliebedrijf Van Cranenbroek uit Budel maakt filiaal in Dongen twee keer zo groot