Graaf van Horne wellicht in een grafkelder in paterskerk

WEERT – Horne kenner John van Cauteren (conservator stadsmuseum Jacob van Horne) zegt sterke aanwijzingen te hebben dat de stoffelijke resten van Philips de Montmorency, graaf van Horne en Heer van Weert liggen in de grafkelder van Graaf Jacob I en Graaf Jacob II in Horne in de Paterskerk op de Biest in Weert.

Tijdens onderzoek is hij gestuit op een document uit 1643 dat is opgesteld pater van den Steen de gardiaan van het klooster. Uit het verslag van 1643 (75 jaar na de dood van Philips de Montmorency) “Onder het Maria-altaar is een grafkelder aangetroffen. Het bovengedeelte ervan was doorbroken zodat een lijk van bovenaf ingebracht kon worden. Pater Antonius Van der Steen heeft zelf geconstateerd dat er een kist was geplaatst boven op de andere lijkkisten.  De verklaring die hij geeft is dat er een verhaal circuleerde waarin gezegd werd dat er een stoffelijk overschot van een ‘noblis Miles’ (edele ridder) vanwege een begaan misdrijf (majesteitsschennis?) ter dood was gebracht, door die opening was ingebracht. Dit was in haast geschied.” Philips laat in een handgeschreven codicil dat hij schreef de avond voor zijn terechtstelling ook 100 rijnlandse guldens na aan de franciscanen.

 

 

 

Vorig artikelGedeputeerde Mackus onthult spandoek op ‘Thank a farmer day’
Volgend artikel17 oktober 1974: Oecumenische arbeid