Zoektocht naar de onthoofde graaf van Horne

WEERT – Dat het stoffelijk overschot van graaf Philips van Horne van Brussel naar Weert is gekomen, daar zijn historici het wel over eens. Maar waar ligt hij nou. In deze video een mogelijk verklaring. We kijken naar pastoor Christiaan Creemers die de kroniek van Mary Luyten heeft gezien, bestudeerd en overgeschreven…

Kloosterzuster Maria Luyten schrijft in haar kroniek uit 1568 dat het stoffelijk overschot van Philips de Montmorency, graaf van Horne en Heer van Weert op 23 juni 1568 van Brussel naar Weert is overgebracht en ‘terstondt binnen één uure in de Hoogh kerck begraven; want hij hat 19 daegen boven aerde gestaen, maar hij was twee reijsen gebalsemt.’

De Hoogh kerck, was dat de hoofdkerk, de Sint Martinuskerk, de hoge kerk in de tuin van de zusters van de Maasstraat, de hoofkerk; de kerk van kasteel De Nyenborgh, de andere hoofkerk, de kerk van kasteel De Aldenborgh, de huidige Paterskerk op de Biest. Wie het weet mag het zeggen.

De originele kroniek is al bijna anderhalve eeuw spoorloos verdwenen. De laatste die wellicht de kroniek gezien heeft is pastoor Christiaan Creemers uit Stramproy. Hij was Rooms Katholiek geestelijke en historicus en schreef de kroniek over omstreeks 1870. Hij was toen rector van de Munsterkerk in Roermond.

Op zondag 15 oktober worden om 14.30 uur de resultaten bekend gemaakt van de onderzoeken naar de loden lijkkist van Philips de Montmorency in de Paterskerk, Biest 43 in Weert. Toegang gratis.

(Met Hans Kiggen als rector Creemers).

 

Vorig artikelVuurwapens in woning Weert aangetroffen
Volgend artikelKlopjacht in Maarheeze