Roermond geeft vluchtelingen ruimte om te studeren

Wethouder IJff

ROERMOND – De Gemeente Roermond stimuleert getalenteerde, hoogopgeleide vluchtelingen door hen te steunen tijdens hun studie en bij het vinden van een baan. Roermond heeft hiervoor een convenant afgesloten met het UAF, een landelijke stichting voor vluchteling-studenten die hoogopgeleide vluchtelingen begeleidt tijdens hun studie en bij het vinden van een baan.

Naar schatting vestigen zich de komende jaren ruim duizend statushouders in Roermond, waarvan ongeveer een kwart (potentieel) hoogopgeleid is. Veel van hen hebben door de situatie in eigen land geen mogelijkheid gehad om te studeren of hun studie af te ronden. Ook is het diploma uit het land van herkomst niet altijd toereikend voor de Nederlandse arbeidsmarkt. In veel gevallen is een (aanvullende) opleiding de snelste weg naar een betaalde en vaste baan.

Wethouder IJff: “Vluchtelingen die willen studeren lopen tegen diverse obstakels aan. Zij komen door hun leeftijd niet meer in aanmerking voor studiefinanciering, hebben vaak geen netwerk om een baan te vinden of lopen tegen regels aan. Snel integreren en deel uitmaken van de Nederlandse samenleving is heel belangrijk om de kansen van vluchtelingen op de arbeidsmarkt te vergroten. Dat is in het belang van de vluchteling-student en in het belang van ons allen. Ook de Nederlandse samenleving kan hier zijn voordeel mee doen. Daarom gaan wij waar nodig deze statushouders ondersteunen. Het UAF heeft hiervoor de juiste kennis in huis”.Het convenant is afgesloten voor een periode van drie jaar. Het UAF opereert landelijk en heeft inmiddels met meer dan twintig gemeenten een convenant gesloten, waaronder recent met Wageningen, Eindhoven en Tilburg.

Vorig artikelSeizoen voor bloembakken voorbij
Volgend artikelInternational Jeroen van der List komt heren 1 BAL per direct versterken