10 oktober 1957: Ton van Loon geboren

Rechts: Ton van Loon in Afghanistan

De Weertenaar Tom van Loon wordt geboren op 10 oktober 1956.
Onderstaand verhaal is onderdeel van de tentoonstelling Weg van Weert.

20e en 21e eeuw

Geboren in Weert op 10 oktober 1956.
Getrouwd, vader van twee kinderen.

Ton meldt zich in 1977 aan bij de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Na een studie van 1990 tot 1992 aan de Hogere Krijgsschool in Den Haag is hij drie jaar Hoofd bij de Gemechaniseerde Brigade in Oirschot. In 1995 studeert hij aan het Army Command and Staff College in Engeland.

Maart 1998 wordt hij benoemd tot commandant van de Afdeling Rijdende artillerie (De Gele Rijders). In 1999 volgt uitzending naar Kosovo.

Bevorderd tot brigadegeneraal wordt hij commandant van de Gemechaniseerde Brigade Havelte. De brigade vormt de kern van de Land Component Multinational Brigade van de NATO Response Force.

In oktober 2006 wordt hij bevorderd tot generaal-majoor en per 1 november tot commandant van Regional Command South in Afghanistan. In Kandahar leidt hij diverse operaties. Hij is in het bijzonder betrokken bij invoering van wat heet de 3D-benadering: ‘defence, diplomacy, development’.

Van augustus 2007 tot april 2010 is hij Chief of Staff of Allied Land Component Command Headquarters in Heidelberg.
In april 2010 wordt hij bevorderd tot luitenant-generaal en benoemd tot commandant van het Duits-Nederlandse Legerkorps in Münster (D.).

16 januari 2012
Ton van Loon, Luitenant-Generaal en commandant van het Duits-Nederlands Legerkorps, geeft vrijdagavond 27 januari een lezing over zijn ervaring als legerofficier. De heer Van Loon vertelt onder andere over zijn persoonlijke relatie met Weert. Daarna vertelt hij vanuit een persoonlijk perspectief over zijn succesvolle internationale carrière, die zowel de koude oorlog als de inzet van het Nederlandse leger in Kosovo en Afghanistan betreft.
De gemeente Weert organiseert de lezing in samenwerking met Defensie in het kader van de expositie “Weg van Weert, Weertenaren als bekende Nederlanders”.
Lezing Luitenant-Generaal Ton van Loon op vrijdag 27 januari 2012 in Amicitia in Weert.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelWeert op plek 5 van populairste steden!
Volgend artikelJanssen Kerres koopt Peugeot Weert en Roermond van Wassink