Chinese delegatie op bezoek in zusterstad Weert

Een ambtelijke top-delegatie uit het Chinese Yuhangdistrict bracht op 19 en 20 september een bezoek aan Weert. Sinds de steden een verzusteringsovereenkomst zijn aangegaan, investeren ze intensief in hun relatie. Dat heeft uiteraard een doel, namelijk om de samenwerking op het gebied van handel, cultuur en toerisme te bevorderen.       

Het tweedaagse bezoek stond grotendeels in het teken van de voorbereidingen van de handelsmissie van Yuhang in 2018 naar Weert. Een offi ciële ontvangst in het stadhuis markeerde het begin van de tweedaagse. Daar heetten burgemeester Jos Heijmans, wethouder Frans van Eersel (Economische Zaken) en ambtenaren van de gemeente Weert de Chinese gasten welkom.

Stedenband levert op
Weert onderhoudt sinds 2009 een warme relatie met Yuhang (district van de stad Hangzou). Deze band is tot een verzusteringsovereenkomst uitgegroeid met afspraken over onderlinge uitwisselingen op het vlak van handel, cultuur en toerisme. Hoewel zakendoen met de Chinezen tijd kost, heeft de stedenband al concrete resultaten opgeleverd. Zo kwam drie jaar geleden de kunstuitwisseling Art Spectrum naar Weert en een jaar later naar Yuhang. In 2016 ondernam Weert een handelsmissie naar China. 16 bedrijven namen daaraan deel.  De handelsmissie betekende direct zakendoen op locatie en leverde verschillende Weerter ondernemers perspectiefvolle afspraken op. Wethouder Frans van Eersel: “Eind volgend jaar komt er dus een handelsmissie uit Yuhang naar Weert. Over de inhoud daarvan hebben we tijdens het tweedaagse bezoek van gedachten gewisseld. De basis is gelegd.“

Nieuwe burgemeester
Maar voordat het zover is, brengen de wethouder en burgemeester Jos Heijmans volgende maand nog een kennismakingsbezoek aan de nieuwe burgemeester van Yuhang, Chen Rugen. Het idee is om de verzusteringsovereenkomst te verlengen en een nieuw, gezamenlijk cultureel project op poten te zetten.

Economische kansen
Terugkomend op het onlangs plaatsgevonden tweedaagse bezoek, zegt Van Eersel: “Natuurlijk is er ook over het plan voor het China Hotel gesproken. Dat plan vordert gestaag. Maar ik kan er nog niets concreets over melden. Dat geldt ook voor het Chinese Alibaba. Die zijn nog altijd geïnteresseerd.” Hij licht toe: “Zakendoen met China is een kwestie van lange adem. Persoonlijke ontmoetingen zoals deze zijn belangrijk als je resultaten wilt bereiken. Daarom vinden er regelmatig bezoeken en tegenbezoeken plaats. Je moet echt in elkaar willen investeren. En dat hebben we met dit voorbereidende bezoek voor de handelsmissie in 2018 met volle overtuiging laten zien.“

Rondje Weert
De tweedaagse rondgang door Weert was dan ook goed volgepland. Op het programma stond onder meer de beklimming van de Sint Martinuskerk die bovenin een spectaculair uitzicht over de stad biedt. Maar ook een bierproeverij in De Brouwschuur (zie foto’s). De delegatie reisde per bus naar WeertWest, waar momenteel projecten met een bovenregionaal belang gestalte krijgen. De toer leidde daar langs De Lichtenberg, De IJzeren Man, het Blauwe Meertje en de Springstal Rob Ehrens. Meer dan genoeg indrukken die op het enthousiasme van de delegatie konden rekenen.

Vorig artikelOndernemer in de maakindustrie? Grijp nú je kans!
Volgend artikelGemeente Nederweert verwelkomt Suze als 17.000ste inwoner!