Voorgevel Stationsstraat 16 terug in stijl Pierre Weegels

Stationsstraat 16 nieuwe situatie

WEERT – Wethouder Frans van Eersel geeft vrijdag 6 oktober het startsein voor de transformatie van het pand Stationsstraat 16-16a in Weert. Het oorspronkelijke ontwerp (1953) is van de Weerter architect Pierre Weegels. De voorgevel van toen komt zoveel mogelijk terug. In 1956 vond er een uitbreiding plaats van de drukkerij in deze gevel zaten 5 reliëfs van kunstenaar Charles Eyck, deze zijn verplaatst naar de nieuwbouw aan de Molenveldstraat.

Veel licht
Het gebouw heeft al heel wat bewoners gehad. Eerder zaten er drukkerij Smeets, een poolcentrum en verschillende winkels. Als het pand straks klaar is, bestaat het uit 24 appartementen en een nog nader in te vullen begane grond. De voorzetgevel gaat weg. Het gebouw krijgt een atrium, zodat de appartementen voldoende licht binnen krijgen.

Luchtopname drukkerij Smeets

Eigentijdse elementen
Weegels ontwierp het gebouw in de jaren vijftig. In het huidige ontwerp herstelt de ontwikkelaar de deels nog bestaande gevelarchitectuur. Die wordt aangevuld met eigentijdse elementen, ondergeschikt aan de oorspronkelijke architectuur. Koppen Bouw BV doet de verbouwing.

Levendigheid
“Historie is het Leitmotiv in de visie op ons stadshart”, licht wethouder Van Eersel toe. “Daaraan geven we invulling met initiatiefnemers en ontwikkelaars. Deze transformatie is daar een goede illustratie van. Maar er zijn meer voorbeelden. Zoals de aanleg van de kasteeltuin op de plek van houthandel Scheijmans, het markeren van de oude waterput op de Markt, het standbeeld voor Van Horne, en in de nabije toekomst de verbouwing van het UWV-gebouw op de Maaspoort.

Vorig artikelWapenbroeders afd. Ospel bezoeken Stokershorst
Volgend artikelMedische noodsituatie aan de Amalia van Solmsstraat