Solarcentury bouwt samen met Nyrstar één van de grootste zonneparken in Nederland

Cranendonck –  Solarcentury ontwikkelt samen met zinksmelter Nystar Budel een zonnepark van 60 hectare  in het Brabantse Budel. Door 170,000 zonnepanelen op een deel van het terrein van Nyrstar te plaatsen kan dit per jaar 48 miljoen kWh opleveren. Dit komt overeen met het energiegebruik van 16.000 huishoudens, of het verbruik van de gemeente Waalre. De bouw van het zonnepark zal in het eerste kwartaal van 2018 starten.

De Provincie Noord-Brabant heeft inmiddels een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van het zonnepark. De Provincie is verantwoordelijk voor de nazorg (onderhoud) van de residubekkens waar het park op gebouwd wordt en is in die hoedanigheid een zeer belangrijke partij in de realisatie van het zonnepark.

Volgens Harry Denis , Group Manager Real Estate van Nyrstar Budel, wordt op een hele constructieve manier samengewerkt met de Provincie. Harry Denis legt verder uit wat Nyrstar motiveert dit zonnepark op haar terrein te laten bouwen: “Al behoren wij tot de wereldtop wat energie-efficiëntie betreft in onze sector, wij zijn als zinkproducent een grootverbruiker van elektriciteit en doen er als onderdeel van onze strategie alles aan om een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Dit zonnepark is hier een voorbeeld van.” Gevraagd naar de reden voor de keuze van Solarcentury als partner voor dit project licht Denis toe: “Solarcentury maakte onder andere indruk op ons met haar diepgaande ervaring in het ontwikkelen en bouwen van grote projecten. Daarnaast vonden wij het belangrijk dat ze een groot en ervaren technisch team in Nederland hebben.”

Dennis de Jong, directeur van Solarcentury Benelux: “Wij zijn verheugd dat we dit project met Nyrstar hebben kunnen ontwikkelen. Op zowel juridisch als technisch gebied is dit een gecompliceerd project. Dan is het extra belangrijk samen te kunnen werken met een competente partij als Nyrstar. Dit project maakt onderdeel uit van een pijplijn van ca. 200 MW die wij op dit moment in Nederland aan het ontwikkelen zijn. Wereldwijd verwachten wij de komende 3 jaar voor minimaal 1 Gigawatt aan projecten te ontwikkelen en te bouwen.”

 

Over Nyrstar
Nyrstar is een globale multimetaalonderneming, met een leiderspositie op de zink- en loodmarkt, en groeiende posities voor andere basis- en edelmetalen, welke essentiële grondstoffen zijn die de snelle verstedelijking en industrialisering van onze veranderende wereld voeden. Nyrstar heeft mijnbouw-, smelt-, en andere activiteiten in Europa, het Amerikaanse continent en Australië en stelt ongeveer 4.300 mensen te werk. Nyrstar werd opgericht in België en heeft haar hoofdzetel in Zwitserland. Nyrstar is op Euronext Brussels genoteerd onder het symbool NYR. Meer informatie vindt u op de website van Nyrstar: www.nyrstar.com.

Over Solarcentury
Solarcentury (www.solarcentury.com) is één van de meest gerespecteerde zonne-energiebedrijven ter wereld. Opgericht in 1998, is Solarcentury onderdeel geweest van de snelle evolutie die zonne-energie tot een mainstream bron van duurzame energie gemaakt heeft. Wij bieden volledig geïntegreerde diensten voor grote zonneparken: projectontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie.

Solarcentury heeft een doel: het leveren van een betekenisvolle bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering door het toepassen van zonne-energie op veel verschillende plaatsen. Wij geloven dat zonne-energie de wereld kan verbeteren en geven 5% van onze netto winst ieder jaar aan de door ons opgerichte organisatie SolarAid. SolarAid heeft als missie de kerosinelamp tegen 2020 uit Afrika te verdrijven.

Wij opereren wereldwijd en groeien snel met onze kantoren in de UK, Nederland, Kenia, Zuid-Afrika, Chili, Panama en Mexico en met vertegenwoordigingen in Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Vorig artikelRadioactieve straling gemeten in vrachtauto op gemeentewerf
Volgend artikelPresentatie Zakenblad Weerterland en Cranendonck