29 september 1698: Hangplek

Kaart Hangplek GAW XL951- (niet online in Beeldbank beschikbaar)

Op 29 september 1698 wordt het vonnis tegen de moordenaar Frans Rut Dries voltrokken.

De veroordeelde is na het voorlezen van het doodvonnis op een kar in een stoet onder begeleiding van de schutterij naar het galgenveld, genaamd ‘de Drye Leuwen’, nabij het huis ‘de Trumpert’ aan de weg van Weert naar Roermond, gebracht. Op het galgenveld wordt hij door de beul onthoofd. Zijn hoofd wordt op een paal geplaatst en zijn lichaam begraaft men in de heide.

Frans heeft nog geluk. Meestal worden de terdoodveroordeelden opgehangen en moet hun lichaam tot de verrijzenis blijven hangen. Op de kaart uit de achttiende eeuw is de plek voor de driepotige galg aangegeven.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelFotoshoot voor adopteren 1500ste steen
Volgend artikelWoningbrand Kevelaerstraat in Weert