Hamont-Achel gaststad voor 50 groenambtenaren uit heel Vlaanderen

HAMONT-ACHEL – In de vroege ochtenddauw ging het studiebezoek van de Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) aan Hamont-Achel gisteren van start. Maar liefst 50 groenambtenaren uit heel Vlaanderen zakten af naar de Groen- en Bloemenstad van 2017, om er zelf kennis te maken met de ‘groene’ realisaties in Hamont-Achel.

“In december 2016 werd onze stad uitgeroepen tot Groen- en Bloemenstad van 2017”, zegt schepen van milieu en openbaar groen Guy Joosten. “Deze benoeming betekende meteen een ticket voor de internationale leefmilieuwedstrijd Entente Florale Europe, waar we recent een zilveren medaille in de wacht sleepten. Een knappe prestatie die ook de vele groenambtenaren van andere Vlaamse steden en gemeenten niet ontging. Toen de VVOG met het idee kwam om een vaktechnisch studiebezoek aan onze stad te organiseren, liepen de inschrijvingen dan ook vlot binnen. Zodoende mochten we gisteren tientallen deskundigen rondleiden doorheen Hamont-Achel, waarbij we hen een mix toonden van de natuurlijke omgeving in onze stad, de doordachte ruimtelijke planning en de verschillende projecten die onze stadsdiensten coördineren ter bevordering van een gezond leefmilieu.”

Achelse trappist
Het programma van het studiebezoek was even gevuld als gevarieerd. Men startte ’s ochtends in de nieuwe stadswerf, waar de bezoekers via een sterke presentatie kennismaakten met de stad en vervolgens rondgeleid werden doorheen het gebouw. Daarna verplaatste de groep zich naar het marktplein en de kerkomgeving, om net voor de middag ook nog het oude kerkhof en het boskerkhof te bezoeken. Na de lunch begaf het gezelschap zich verder richting de Witteberg, domein De Bever en de Achelse Kluis. Daar stonden de aanwezigen stil bij de Warmbeek, die afgelopen weekend nog in de kijker werd gezet omwille van haar uitstekende waterkwaliteit. Na een korte stop aan het kampeerterrein hield de groep uiteindelijk opnieuw halte aan de stadswerf, waar de groenambtenaren genoten van een Achelse trappist om het bezoek gepast af te sluiten.

Inspiratie
Burgemeester Theo Schuurmans blikt terug op een geslaagde dag: “De interesse in Hamont-Achel bleek wederom erg groot. De aanwezige groenambtenaren waren duidelijk geïnspireerd, en misschien ook wel verrast, door de verscheidenheid aan ‘groene’ realisaties in ons stadje. De verkiezing van Hamont-Achel als Groen- en Bloemenstad 2017 en de overwinning tijdens Entente Florale Europe heeft ons dan ook geen windeieren gelegd. Het heeft ons zowel nationaal als internationaal op de kaart gezet; een gebeuren waar ik als burgemeester alleen maar erg trots op kan zijn.”

Groene Lente
Als Groen- en Bloemenstad 2017 is Hamont-Achel op 19 december gaststad voor de finale van de Groene Lente. Tijdens deze jaarlijkse wedstrijd van VVOG worden verschillende prijzen uitgereikt voor steden en gemeenten met de beste groen- en bloemenprojecten. Hamont-Achel geeft die avond ook de fakkel van Groen- en Bloemenstad door aan een andere stad of gemeente die op zijn beurt België mag vertegenwoordigen tijdens Entente Florale Europe 2018.

Vorig artikel27 september 1563: Kijken en kopen op paardenmarkt
Volgend artikelRICK presenteert programmaboek met veelzijdig aanbod