22 september 1944: Bevrijd

Menigte bij gehavende brug aan het Bassin 22 september 1944 - GAW Beeldbank ALB.43.10

In de nacht van 22 september 1944 verlaten de bezetters rond 2.00 uur de stad. Soldaten in auto’s en vrachtwagens, sommigen met rijwielen zonder banden rijden de stad uit en menig soldaat vertrekt bepakt en bezakt te voet.

Angstvallig wordt afgewacht wat de komende uren gaat gebeuren. Tegen 7.00 uur is het dan zover. Het Suffolk Regiment arriveert vanuit de richting van Sluis 16 bij de restanten van de brug over de Zuid-Willemsvaart aan het Bassin.

Pierre Linssen, gemeenteontvanger van Weert houdt over de oorlogsjaren een dagboek bij. Dit is later uitgeven als ‘Kroniek van de Tweede Wereldoorlog’. Hij doet uitgebreid verslag van de dag, waaruit hieronder enkele fragmenten.

Eenieder die ter been was, holde naar het kanaal. De hollende menigte was een gezicht om nooit te vergeten. In een minimum van tijd zag men mensen van de gehuchten Keent, Moesel e.a. Niet te geloven dat het bericht zich zo vlug kon verspreiden. De mensen waren gek op winding. Aan ‘t kanaal, inderdaad daar waren de lang verwachte Tommy’s, Ze kwamen uit de richting Sluis 16. De mensen klauterden over de zeer gehavende brug naar de overkant. De assistent van dokter Venmans kon zo lang niet wachten en springt met kleding en al te water en zwemt naar de overzijde. De mensen uit de omgeving van de brug staan met manden vol appels tussen de passerende Engelsen in, en maar uitdelen. Handjes geven Engels praten, kortom een onvergetelijk ogenblik. Kort was het verblijf van het Suffolk Regiment, want een afdeling gaat in de richting Eindhoven en een in de richting Nederweert.

Op diezelfde dag worden al dan niet vermeende collaborateurs opgepakt en gevangen gezet.

Linssen schrijft hierover
Om 9.30 uur komt de ondergrondse in actie door een aanvang te maken met het arresteren van N.S.B en pro-Duitsers. Het opbrengen van deze landverraders duurde de gehele dag en geschiedde door 3 ploegen.

De bevrijding van Weert komt aan bod in de tentoonstelling ‘Weert Jubileert‘. Door de stichting Fakkelestafette is in dat kader de paralleltentoonstelling ’70 jaar bevrijding vieren’ ingericht.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelMooie cheque voor Comité Same sterk vör oos kerk
Volgend artikelFrans van Eersel verkozen tot lijsttrekker Weerter VVD