21 september 2011: Een unieke collectie

Collectie Esser - Werz Weert

De gemeenteraad van Weert besluit op 21 september 2011 tot de aankoop van de zogeheten Collectie Kunstwerkplaatsen Esser.

Na het overlijden van edelsmid Eloy Werz, die de kunstwerkplaats Esser aan de Oelemarkt heeft voortgezet, krijgt de gemeente het aanbod van de drie kinderen van Eloy Werz om de ateliercollectie van de Kunstwerkplaatsen Esser, voor zover die in familiebezit is, aan te kopen.

De collectie bestaat uit een zeer groot aantal kleinere objecten: gietmodellen van beeldjes in gips, brons, lood en tin, corpussen, ornamenten en architectuurfragmenten, graveerplaten, gloeiplaten, mallen, afslagstempels en ponsen, afwrijfsels van graveringen, ontwerptekeningen, documenten en atelierfoto’s uit alle periodes van het atelier.
De aankoop is in de eerste plaats een aanwinst voor de kerncollecties, bestaande uit voorwerpen van de Orde van de Minderbroeders Franciscanen en religieuze historie van het Gemeentemuseum Jacob van Horne.

Gezien het unieke karakter geldt de aankoop als een belangrijke aanwinst voor de collectie Limburg en zelfs voor de collectie Nederland. Daarom hebben naast de gemeente Weert de Mondriaanstichting, het VSB Fonds, het KE Hein fonds en de Stichting Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds financiële ondersteuning gegeven. De totale kosten van de aankoop bedraagt € 150.000,- en wordt voor circa 50% door de gemeente Weert betaald.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelRotary filmavond levert 2.000,- voor het goede doel op
Volgend artikelJacht op de vos