Onthulling herdenkingsmonument Britse bevrijders in Baexem

BAEXEM – Op zaterdag 16 september zal er een monument onthuld worden bij Café de Staasie te Baexem. In 1944 verbleven in dit gebouw Britse militairen. Bij het onschadelijk maken van een mijnenveld tussen Baexem en Heythuysen kwam o.a. de Britse militair Donald Barrett om het leven. Hij vond tot 1946 een tijdelijk graf in de tuin van de familie Schrooijen te Baexem.

Dit verhaal is de aanleiding geworden om op deze plaats een herdenkingsplaquette te onthullen die tevens een dank is aan alle Britse divisies die Leudal in 1944 bevrijd hebben. Een uniek monument ter herinnering a.d.h.v. het verhaal van een Britse soldaat van de zgn. Welch division.

De onthulling zal geschieden door enkele aanwezige Britse veteranen in het bijzijn van burgemeester A. Verhoeven en pastoor M. Vankan.  Deze laatste is initiatiefnemer van dit monument.

In samenwerking met Hart voor Baexem, schutterij St. Jan en fanfare Aurora verzamelen we ons allen rond 14.30 uur bij de kerk St. Johannes de Doper te Baexem. De stoet zal vergezeld worden met enkele authentieke oorlogsjeeps die de veteranen zullen gaan vervoeren. Vervolgens zullen we samen in een stoet vetrekken naar Café de Staasie, gelegen aan de Stationstraat 15.  Hier zal de ceremonie om 15.00 uur beginnen. Na afloop kunnen diegenen die geïnteresseerd zijn een klein boekje gratis afhalen. Hierin staat de geschiedenis beschreven en enkele verhalen van Britse veteranen.

Lees ook het eerder verschenen artikel hier >> 

Vorig artikelAangrijpende reportage over geadopteerde Weerter kinderen
Volgend artikelDeel van de A2 afgesloten weekend 15 september