AZC Weert heeft nog maar 400 bewoners

WEERT – Het jaar 2017 kenmerkt zich tot een jaar waarin stabiliteit centraal staat. De tijden van de enorme groei zijn voorbij en binnen het COA wordt de balans opgemaakt. Het centrum in Weert is inmiddels geslonken van 1.000 naar 400 AZC plekken. Wel is het centrum inmiddels uitgebreid met een POA (Proces Opvanglocatie voor Alleenstaande minderjarige vreemdelingen) speciaal ingericht voor maximaal 80 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. 

Op dit moment komen op AZC locatie voornamelijk nieuwe bewoners in het kader van gezinshereniging. Bewoners die zonder hun gezin de reis hebben moeten maken, hebben de kans genomen om vrouw, man en/of kinderen veilig hierheen te halen. Verschillende activiteiten werden georganiseerd door AZC medewerkers, vrijwilligers en bewoners, maar ook met behulp van bijvoorbeeld de Instaswap Foundation en het Wolkentheater om
deze nieuwe bewoners een warm Weerts welkom te geven.

Ondersteuning op weg naar werk
Het Centraal Bureau voor de Statistiek berichtte onlangs dat slechts vijf procent van de Eritrese en Syrische statushouders uit 2014 na anderhalf jaar een baan had. Om statushouders in de opvang beter te ondersteunen op weg naar werk, is het
programma VOORwerk opgezet. Een initiatief van het COA, de Internationale Organisatie voor Migratie en Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF. Onlangs rondde de duizendste deelnemer het programma succesvol af.

Sport, spel en dansactiviteiten om sociaal-emotionele ondersteuning te bieden
Samen met War Child, Save the Children en Unicef tekende lid van bestuur Janet Helder namens het COA een intentieverklaring tot samenwerking. ‘En een belangrijke, want in het belang van kinderen en jongeren in de opvang’. De drie organisaties zetten zich onder de gezamenlijke projectnaam TeamUp in voor asielkinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot 18 jaar. Ze organiseren samen met ouders, vrijwilligers en medewerkers van TeamUp onder andere sport, spel en dansactiviteiten om de kinderen en jongeren sociaal-emotionele ondersteuning te bieden en de eigen veerkracht te versterken.
Lid van het bestuur Janet Helder over de ondertekening: “Deze samenwerking past precies bij de visie die het COA heeft op de opvang en begeleiding. Steeds meer de samenwerking zoeken met partners, ook op onze azc’s. Extra mooi aan deze samenwerking is dat het hier
gaat om kinderen en jongeren in de opvang. Elk initiatief dat bijdraagt aan een verbetering van het welbevinden van deze groep juichen wij zeer toe. ‘TeamUp’ heeft zijn meerwaarde al bewezen. Een uitbreiding op meer locaties is een goede ontwikkeling.” Unitmanager Uitvoeringsprocessen Sjef Robroek van het COA: “Zoals Janet Helder ook zegt, we werken steeds meer samen met organisaties in ons netwerk. Een goed voorbeeld daarvan is deze intentieverklaring. TeamUp, de naam voor het samenwerkingsverband tussen War
Child, Unicef en Save the Children verzorgt al op ruim tien van onze locaties spelactiviteiten voor kinderen. Door de subsidie van de Nederlandse Postcode loterij ontstaat de ruimte om dit uit te breiden naar meer locaties. De kracht van dit initiatief wordt voor een groot
deel bepaald door de inzet van veel vrijwilligers en de lokale samenwerking op de locaties.”
Update VOORwerk

Vorig artikelJules de Bock (16) uit Heythuysen Nederlands kampioen karten
Volgend artikelOnverwacht groot succes! voor Weerter Avond4daagse