Zondag 17 september: Culturele uitmarkt in Weert

Compagnie with Balls_Join the Parade | photo by Totaal Theater

WEERT – Het Cultureel Lint, de culturele Uitmarkt van Weert is weer helemaal terug in de binnenstad. Op koopzondag 17 september a.s. worden de diverse pleinen, buiten- en binnen locaties omgetoverd tot een dynamische culturele beleving. Het centrum is van 12:00 tot  19:00 uur dé plek voor families, vrienden, jong en oud om zich te amuseren en te laten informeren. Professionele en amateurkunstenaars, verenigingen en culturele instellingen laten het publiek genieten van mu­ziek, dans, theater, literatuur en beeldende kunst. Pleinen worden gevuld met verrassende podia.  Straattheaterartiesten brengen de winkelstraten tot leven.

Verrassende opening
De opening is deze keer een aaneenschakeling van verrassende momenten. Om 12.00 uur strooit stadsbeiaardier Frank Steijns vanaf de toren van de Sint Martinuskerk, samen met sopraan Ellen Valkenburg, klassieke klanken uit over het centrum. Aansluitend brengt Ellen een sonnet van Paul Sterk ten gehore.  Wethouder Gabriëls verricht op het balkon van het Van Horne Museum de officiële opening samen met de zeven meter hoge Korpus die door de binnenstad wandelt, begeleid door danseressen van RICK in een muzikale optocht.

Jong talent
Het Cultureel Lint 2017 staat bol van optredens van jong talent. Jonge mensen die de finale van Kunstbende Limburg bereikten en finalisten van het Jonge So­listen Concours van de Limburgse Bond voor Mu­ziekgezelschappen (LMB) treden op in een pro­gramma met leerlingen van de talentenklas van RICK. De optredens worden afgewisseld met jonge professionele musici uit de regio Weert die aan het begin van hun muzikale carrière staan, zoals violiste Olivia Doflein in de Rick Concertzaal. Ook de Limburgse talentenmakelaar Via Zuid draagt met 2 jonge makers bij aan het programma. Danseres Mami Izumi verzorgt een solo optreden in het Munttheater en klarinettist Germaine Sijstermans verrast het publiek met een visueel prikkelend mini-concert in Theater de Huiskamer.

Mini-Parade op het Raphaëlpad
In en rondom Theater  de Huiskamer zijn er verschillende optredens in een ‘Mini-parade’ sfeer op het plein. Op zaterdagavond 16 september geeft Mannenkoor Manoeuvre op het buitenpodium een pre-party met Stadzînge. Zondag treden o.a. oud-voetballer Björn van der Doelen, Rick Clarinetchoir, Colonel Jetski en The Ragtime Rumours op. Voor kinderen is er de van tv bekende vingerpoppenspeler Lejo.

Collegeplein
Speciaal voor de allerkleinsten is er een lekkere ‘knibbel-knabbel-knuisje speurtocht’ door de binnenstad. Een spannende en lekkere tocht door de binnenstad die eindigt bij … de heks!  Het Collegeplein is omgetoverd tot een echt kinderplein. Docenten van RICK verzorgen knutselwork­shops met het thema: Dinosaurussen. Laat je als Dino schminken, verkleden en ga op de foto met een echte Dino in de Munt­passage. In het Munttheater sluit René Shuman het middagprogramma met ‘Braboneger’ Steven Brunswijk, Fresh Allstars, Toneelgroep Maastricht en het cabaret duo Le Roux en D’Anjou af.

Literatuur en schilderkunst
Tijdens deze editie zijn veel frisse literaire optredens van o.a. Kunstbende en Frans Adriaans in De SooS en een echte muziekkwis door Peter Stribos. Plein de Oude Schut en de Beekstraat bieden weer volop plek aan beeldende kunstenaars die  in Montmartre stijl op straat schilderen.

Na 17.00 uur brengt de Soulband TURNBACK op de Markt nog tot 19.00 uur een swingend concert vanaf het grote podium. Deze tienkoppige soulband trakteert u op hits uit de funk, pop en disco! Vanaf de terrassen op de Markt kunt u gezellig genieten van dit optreden. Een mooie afsluiting van een gezellige culturele dag. Voor het actuele programma kunt u de website van Cultureel Lint raadplegen www.cultureellint.nl

Vorig artikelPremière DVD ‘STAMTAFEL WEERT’ in Gotcha Weert
Volgend artikelOpen dag op COA / AZC Weert