Erfgoedradar onderzoek in kasteel Weert

Onderzoek naar resten van Kasteel Nijenborgh op het terrein van houthandel Scheijmans

WEERT – Vanmorgen vond er in de tuin van het kasteel op de Biest een onderzoek plaats naar de resten van het voormalige kasteel de Nijenborgh in Weert. Het kasteel werd tussen 1455 en 1461 door Jacob I van Horne gebouwd en werd in 1702 grotendeels verwoest. Op zondag 15 oktober worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd.

Kasteel Nijenborgh
Deze burcht was de zetel van de heren van Weert, de latere graven van Horn, en bestond uit een hoofdburcht en een, eveneens 15e-eeuwse, voorburcht. De hoofdburcht was gelegen op een dubbel omgracht terrein en had een rechthoekig grondplan van circa 75×60 meter met een ommuurde binnenplaats. Op de hoekpunten lagen vier torens, waarvan op de noord- en zuidhoek twee forse vierkante torens met hoge spitsen en laatgotische architectuur, met grote ramen, arkeltorentjes, dakkapellen en een traptoren, en twee kleinere ronde torens op de beide andere hoeken. Het had een grote, zeer hoge woonvleugel met trapgevels, die was geplaatst tegen een van de lange zijden, een poortgebouw en voor het overige was het gesloten door een kasteelmuur.

Voormalige kasteel de Nijenborgh van Weert

Verwoesting
Het kasteel werd verwoest in 1702 tijdens de Spaanse Successieoorlog bij het beleg van Weert. Hetgeen er overbleef waren de restanten van de hoektorens, de ommuring en delen van het poortgebouw in de voorburcht. Op de fundamenten van de vierkante zuidelijke toren werd in 1841 het huidige herenhuis Op de Biest gebouwd. De ronde oostelijke toren werd in de 19de eeuw nog verhoogd.

Plattegrond uit 1702 van het voormalig kasteel, linksboven is de huidige kasteelspoort

 

Vorig artikelNieuwe dorpskoning in Laar
Volgend artikelHerdenking bevrijding Weert op vrijdag 22 september a.s.