3 september 1951: Naar de jongensschool

Jongensschool hoek Nieuwstraat Wilhelminastraat -GAW Beeldbank L471

Het nieuwe schoolgebouw is nog niet gereed en daarom moeten de leerlingen van de jongensschool die op Fatima wordt gerealiseerd, hun schooljaar op 3 september 1951 beginnen in de voormalige Eduardusschool aan de Emmasingel.

De jongensschool wordt gebouwd op de hoek van Nieuwstraat en de Wilhelminastraat. Het is een ontwerp van de bekende Weerter architect Pierre Weegels. In het ontwerp houdt hij rekening met de meest moderne opvattingen.

De klassen zijn ruim bemeten: elke klas heeft een omvang van 6,70 x 7,80 m. Er worden grote ramen, gericht op het zuiden, aangebracht en de verlichting geschiedt met behulp van tl-buizen.

In de plafonds is tevens een ventilatiesysteem aangebracht, dat in elke klas apart kan worden geregeld. De totale bouwkosten worden geraamd op bijna zevenenzeventig duizend gulden.

In augustus 1950 gaat men er nog vanuit dat bij de aanvang van het schooljaar 1951-1952 het nieuwe schoolgebouw in gebruik kan worden genomen. Dat is helaas voor de leerlingen, die hoofdzakelijk van Fatima afkomstig zijn, niet het geval. Daarom is er tijdelijk onderdak voor de inmiddels 230 leerlingen gevonden in de Eduardusschool.

De jongensschool verhuist na enige jaren opnieuw en dit keer naar het schoolpand aan de Mariënhagenlaan, nu basisschool De Kameleon. De meisjes nemen de school aan de Nieuwstraat/Wilhelminastraat in gebruik. Het pand dient medio 2014 als buurthuis voor de wijk Fatima.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelPannetje op het vuur zorgt voor rookontwikkeling
Volgend artikelKledingactie september