Dag van de Lambertustoren

NEDERWEERT – Op zondag 10 september bruist het van de activiteiten in en rond de Lambertustoren tijdens de Dag van de Lambertustoren. Vier het feest mee en draag een steentje bij aan de restauratie van de toren. Bezoekers kunnen samen ontbijten, de toren beklimmen, aan schietwedstrijden deelnemen of luisteren en kijken naar muziek en dans. Maar er is meer, veel meer. De Dag van de Lambertustoren is de tweede grote activiteit van het comité Herstel Lambertustoren.

Feestelijk programma in, op en rond de kerktoren van Nederweert

De dag begint om 09.30 uur met een (bijna) gratis feestelijk ontbijt dat wordt aangebodendoor supermarkt Jan Linders. Het ontbijt wordt opgeluisterd door muzikanten van Harmonie St. Joseph. Eerder die ochtend is al het statschot gegeven van een rit van de Toer- en Wielerclub Nederweert.

Doorlopend activiteiten
Vanaf ongeveer 11.00 uur zijn er doorlopend activiteiten voor jong en oud. Men kan de toren beklimmen en in de toren vinden lezingen plaats. Buiten op het plein kan men hand-, kruisboog- en geweerschieten. Verder is er een ballonnenwedstrijd en zijn er tafeltennis-, voetbal- en waterspelen.

Verkoop torenwijn, -chocolade, -stenen en -tegeltjes
Bijzonder is de start van de verkoop van Lambertustorenwijn, Lambertustorenstenen, Lambertustoren chocolade en Lambertustorentegeltjes. Verder kunnen bezoekers timmeren, zagen en bouwen met pallets. Het programma wordt opgeluisterd met muziek en dansoptredens.

Lambertuslied
Een aantal muzikanten uit Nederweert heeft de handen in elkaar geslagen en een nummer geschreven over de Lambertustoren. Het nummer komt uit op CD-singel en kent ook een karaokeversie. Iedereen kan daardoor het nummer zelf meezingen. De ideeën voor de tekst en muziek zijn afkomstig van Winand Bijlmakers (gitaar en zang). Bijlmakers is onder andere bekend van ‘Double Axe’ en ‘The Hot Buskers’. Met die band schreef hij in 2007 het OLS lied ‘ Antonius heet d’n Um’ ter gelegenheid van het winnen van het OLS door schutterij Sint Antonius. De CD is op dit moment in productie en zal tijdens de Dag van de Lambertustoren voor het eerst te koop zijn.

Vrijwilligers en verenigingen
Vele verenigingen en vrijwilligers verlenen hun medewerking aan de Dag van de Lambertustoren. Daar is het comité trots op. Het is de bedoeling dat met vrijwillige financiële bijdrages aan de activiteiten een mooi bedrag bij elkaar wordt gebracht. Aan het einde van de dag wordt de opbrengst door de gezamenlijke verenigingen aan de voorzitter van het comité, oud-burgemeester Fons Jacobs, aangeboden. Hiermee verwacht het comité wederom een stap in de richting van het doel te zetten om in totaal € 100.000 bij te
dragen in de kosten van de renovatie van de toren.

Verjaardag culinaire gevierd
Op 13 juli vond bij Restaurant Bi-j Siem al een sfeervol culinair evenement plaats in het kader van de 550- ste verjaardag van de Lambertustorentoren. Aan het einde van de avond bood eigenaar Herman Poell, zijn echtgenote en de chef kok namens het personeel het comité een cheque aan van € 2100,-. Dit bedrag was door de deelnemers bij elkaar gebracht. Het royale bedrag werd onder luid applaus door de vicevoorzitter van het comité, Hans Houtman, in ontvangst genomen.

Toren van ons allemaal
De Lambertustoren is dit jaar op de kop af 550 jaar oud. Het bouwwerk is het fysieke middelpunt van Nederweert en vanuit historisch perspectief van alle inwoners. Eeuwen lang heeft de gemeenschap al haar bijdrage geleverd. De toren staat symbool voor het centrum van de gemeente. Van veraf te herkennen als landmark in het uitgestrekte landschap. Dat is de reden dat het comité voor de Dag van de Lambertustoren als activiteit gekozen heeft.

Noodzaak herstel
De komende jaren moet de toren worden hersteld. Er is sprake van een grote renovatie. Er zijn teveel bouwkundige gebreken aan het muurwerk. Hierdoor is de vochtbelasting op de metselstenen te hoog en gaan door vorst en nat en droog worden van het muurwerk plaatselijk stenen kapot. De werkzaamheden waren aanvankelijk voor circa 2020 gepland, maar het verval treedt sneller op dan verwacht. Een renovatie markeert een historisch moment in de geschiedenis van de kerktoren, aldus het comié Herstel Lambertustoren.

Verkeer – afsluiten weggedeelten
Om de Dag van Nederweert op 10 september veilig te laten verlopen worden enkele weggedeelten afgesloten voor alle verkeer behalve voor voetgangers. Deze afsluitingen gelden voor een gedeelte van de Kerkstraat (tussen de Burg. Hobusstraat en de kerk), een gedeelte van Lambertushof, een gedeelte van de Paulus Holtenstraat (tussen Burgemeester Spiertzplein en de Kerkstraat) en het fiets- voetpad naar de kerk. De maatregelen duren van ‘s morgens 7.00 uur tot ’s avonds 22.00 uur, of zoveel korter of langer dan strikt nodig is.

Programma:
08.30 Startschot Toer- en wielerclub Nederweert aankomst om ca. 11.00 uur.
09.30 – 11.00 Bijna gratis feestelijk ontbijt aangeboden door Jan Linders en verzorgd door leerlingen van het Cita Verde College
09.30 – 12.00 Muzikale opluistering door het jeugdorkest van Harmonie St. Joseph
10.45 – 20.00 Doorlopend programma met om:
10.45 – 16.00 Lezingen om het uur in en over de Lambertustoren
10.45 – 16.00 Beklimming van de Lambertustoren
10.45 – 16.00 Umbelder en mandenmaker aan ingang van de Lambertustoren
11.00 – 12.00 Optreden jongste majorette groep St. Lucie
11.00 – 17.00 Hand- en Kruisboog schieten Willem Tell
11.00 – 17.00 Ballonnenwedstrijd en tafeltennisspelen Tafeltennisvereniging Nederweert
11.00 – 17.00 Diverse voetbalspellen Hein Poell
11.00 – 17.00 Brandweer, rondrit met brandweerwagen, spelvorm met gereedschap, zeepkist spuiten, container brandveilig leven en werving (jeugd) vrijwilligers
11.00 – 17.00 Diverse verkooppunten voor Lambertustoren wijn, Lambertustoren stenen,
Lambertustoren chocolade, Lambertustoren tegeltjes en CD met het Lambertuslied
12.45 – 15.30 Optredens Dé Dé Dance met dansgroepen van leerlingen basisschool en voortgezet onderwijs
13.00 – 17.00 Timmeren, zagen en bouwen met pallets, verkoop popcorn, Jong Nederland
13.00 – 17.00 Bölkes schieten Schutterij St. Antonius
13.00 – 15.00 Optreden van de Coconblazers
15.00 – 17.00 Optreden Shantygroep Aan Paol 69
17.00 – 20.00 Voorzetting op de terrassen met deejay Sjoske

Via www.nederweert.nl

Vorig artikelDoorzoekingen in woningen in verband met drugs
Volgend artikelFietsster geschept door motorrijder