Vierdaagse werkweek leidt tot felle discussie in België

BELGIË – Een vierdaagse werkweek met behoud van loon. In België is een nationale discussie ontstaan over dit plan van oud-premier Elio Di Rupo. Er is zowel kritiek als ook steun voor het plan.

Voor
Voorstanders noemen voordelen als een afname van stress en ziekte, en meer gelijke kansen voor vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt. Bovendien: de werkweek evolueerde van twaalf naar acht uur in slechts enkele decenia. Waarom zou een vierdaagse werkweek dan nu onrealistisch zijn?

Tegen
Tegenstanders noemen zijn idee ‘ultralinks’ en ‘te gek voor woorden’. Vier dagen en drie dagen vrij. Dat is toch van de zotte? Zoals de Belgen zouden zeggen.

Arbeidseconoom Ronald Dekker van de Universiteit Tilburg stelt in het AD dat een dergelijk niet gaat werken. Zo zijn fulltimers moeilijk over te halen tot minder werken, denkt Dekker. “Dat is om verschillende redenen. Ze vinden hun werk te interessant om te minderen, hebben een baas die het niet toestaat, of ze hebben simpelweg al hun loon nodig om rond te komen.”

Vorig artikelTeckelrennen te Ospeldijk – lustrumeditie – zondag 10 september 2017
Volgend artikelVeel wateroverlast in Weert