‘Boeren, burgers en buitenlui’ is het thema van de Open Monumentendag op 9 en 10 september

WEERT – Het weekend van 9 en 10 september 2017 vindt de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. Overal waar de witgele monumentenvlag wappert, kunt u gratis een kijkje nemen in een open monument of deelnemen aan een activiteit. Het landelijke thema is ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Dit jaar zijn meer monumenten dan ooit open rond Weert, tot zelfs over de grens.

De Open Monumentendag start op vrijdag 8 september met de traditionele Klassendag. Dan vindt ook de officiële opening plaats door wethouder Geert Gabriëls, om 11.00 uur in de H.H. Hieronymus en Antoniuskerk op de Laarderschans. Zaterdag 9 september verbindt een wandelroute alle open monumenten in de binnenstad van Weert met elkaar. Een fietsroute leidt u op zondag 10 september langs alle activiteiten in het buitengebied.

Klassendag
De Open Monumentendag Klassendag op 8 september is voor aangemelde leerlingen van de basisscholen. Deze leerlingen krijgen een speciaal lesprogramma over monumenten en een rondleiding door Laar.

Binnenstad
Zaterdag ligt de nadruk bij monumenten in en rond de binnenstad. Onder andere de Sint Martinuskerk, het Gemeentemuseum Jacob van Horne met de Weertkamers en het Fatima Huis zijn open. Ook kunt u een kijkje nemen in de Sint Martinusschool. Voor dit monument zijn plannen om het te verbouwen tot appartementen. Verder kunt u de Weerter Stadsbrouwerij bezoeken. In deze voormalige ijzergieterij blinken nu de brouwketels. Daarnaast is er een wandeling van de stadsgidsen langs de poorten van Weert.

Buitengebied
Zondag ligt het accent op het buitengebied. U kunt voor het eerst landhuis Les Beaux Champs bezoeken. Voor dit nu vervallen rijksmonument zijn restauratieplannen. Ook worden er rondleidingen gegeven in de Sint Josephkerk Keent en het Keenter Hart. In deze voormalige school, nu wijkaccommodatie, worden een boerenlunch en koffie met boerenvlaai geserveerd. Daarnaast exposeren  bewoners van zorgcentra Zuyderborgh en Hushoven schilderijen rondom het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’. In Tungelroy worden vanaf 10.30 uur rondleidingen gegeven langs de Sint Barbarakerk, de Romeinse brug, de Koonekoel en de Vier Jaargetijden. Verder wordt bij molen De Nijverheid in Stramproy brood, vlaai en koek gebakken in het bakhuis van de Nijsmeulebuûrt.

Monumenten over de grens
De Open Monumentendag wordt internationaal gevierd en op 10 september zijn ook in België vele monumenten opengesteld. Zo zijn er zestien molens open en in werking in GrensPark Kempen~Broek. Verder krijgt u bij de Bolcholter Graven, net over de grens bij Stramproy, van deskundige gidsen uitleg over deze landweer uit de 14e eeuw.

Routes en informatie
Alle informatie over de Open Monumentendag in Weert staat in een programmaboekje. Dit boekje, de wandelroute en de fietsroute kunt u gratis afhalen bij het informatiepunt. Dit informatiepunt staat op zaterdag voor het Gemeentemuseum Jacob van Horne in Weert en op zondag bij de molen De Nijverheid in Stramproy. Daar is voor de jeugdige bezoekers ook een knapzak te krijgen, die ze bij verschillende deelnemende monumenten kunnen vullen met lokale lekkernijen.

Vorig artikelLokale initiatieven ontvangen geld van Lidl
Volgend artikelJolien Leeffers-van der Ploeg wordt predikant in Weert