Schaapskudde aan de slag (video)

ROERMOND/ROERDALEN – De gemeenten Roermond en Roerdalen en de eigenaren van de Melickerheide en de IJzeren Rijn hebben de handen ineen geslagen om een rondtrekkende schaapskudde op hun natuurterreinen mogelijk te maken.Cöoperatie Bosgroep Zuid Nederland heeft de eigenaren hierbij ondersteund met specifieke kennis.

Door een meerjarige (beeldgestuurde) opdracht gericht op de instandhouding of verbetering van de heideterreinen en graslanden streven de opdrachtgevers naar een eenduidiger beeld in het omliggende Meinweggebied.Landschapsbeheer de Wassum zal de komende 2 jaar met zijn kudde rondtrekken parallel aan de grens van Swalmen tot ver in het Meinweggebied. Naast heideterreinen, worden ook natuurlijke graslanden en verbindingszones voor de adder begraasd, in totaal ruim 125 ha. Ook zullen berkjes en grove dennen uit deze terreinen worden verwijderd door medewerkers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben en zo weer arbeidsvaardigheden opdoen.De schaapskudde van Landschapsbeheer De Wassum is inmiddels weer aan de slag gegaan.

De kudde heeft haar thuisbasis op de Beatrixhoeve aan de Witteweg aan de grens met Duitsland tussen Asenray en Boukoul.Schaapsherder Bennie Vaasen maakt met kudde en honden een rondgang tussen onder meer  het Swalmdal, de Boschheide in Swalmen, het Maalbroek en het Veen bij Asenray, de Melickerheide en bereikt dan via de IJzeren Rijn de Meinweg. Hier worden de heideverbindingen bezocht.

De rondgang langs de diverse terreinen wordt drie keer gemaakt, verspreid over de seizoenen.Het doel van de inzet van de kudde is het beheer van heidevelden en natuurgraslanden. Door de vraat van de schapen blijft de heide vitaal en worden de graslanden bloemenrijk. Opslag van ongewenste boompjes wordt daarbij voorkomen.Wat herder Bennie zoal meemaakt met zijn kudde kan gevolgd worden op facebook, net zoals de publieksactiviteiten, zoals de lammetjesdag. Ook is het voor geïnteresseerden mogelijk de kudde te bezoeken in het veld. Kijk op www.facebook.com/schaapskuddemeinweg .Hebt u vragen of valt u iets op dan kunt u altijd contact opnemen met de herder.Alle grondeigenaren en de herder wensen u een aangename wandeling toe in deze prachtige natuurgebieden!

Foto via Anne Zwagers

Vorig artikelVerkeersafsluitingen Stramproy zaterdag 2 september
Volgend artikelHockey is keistoer