Monument Cuypershuis heel weekend langer geopend voor Open Monumentendag

ROERMOND – Tijdens het weekend van 9 en 10 september is het Cuypershuis geopend van 11 tot 17 uur. Bezoekers kunnen dus langer genieten van de expositie ‘Kastelen om van te dromen – Kasteel de Haar in internationaal perspectief’. Het museum in Roermond is dan tevens gratis toegankelijk.

Kastelen om van te dromen
Het thema van Open Monumentendag 2017 is dit jaar ‘Boeren, burgers en buitenlui’. In het Cuypershuis is momenteel ‘Kastelen om van te dromen’ te zien. De tentoonstelling neemt bezoekers mee naar de neogotische residenties waarin de rijke bewoners hun leven vertoefden. Deze geromantiseerde kastelen leven tegenwoordig voort in de fantasie van filmmakers, striptekenaars, illustratoren en gamedesigners.

Naast het leven aan Kasteel de Haar zijn er ‘inkijkjes’ in het leven op Château de Pierrefonds (FR), Château du Haut-Kœnigsbourg (FR), Kasteel van Loppem (BE) en Cardiff Castle (UK).

Bij de expositie ‘Kastelen om van te dromen’ is een gratis speurkrant voor jong en oud (vanaf circa 7 jaar) verkrijgbaar. Met behulp van nieuws, opdrachten, roddels en een bijzonder kookrecept leert jong en oud meer over het leven op een kasteel. Met QR codes kan thuis verder gezocht worden over de thema’s.

Monument Cuypershuis
Het Cuypershuis is gevestigd in een historisch belangrijk pand. In 1853 bouwde Cuypers dit complex aan de toenmalige Maastrichterweg te Roermond. Cuypers gebruikte het om er te wonen met zijn familie. Bovendien was een groot deel ervan bestemd voor ateliers. In deze ateliers werkten tekenaars, schilders, beeldhouwers en andere ambachtslieden.

Het gebouw is daardoor een uniek complex in Nederland. In dit voormalige woonhuis en werkplaats kunnen bezoekers kennis maken met de persoon Pierre Cuypers.

Uiteraard komen in de vaste presentatie de belangrijkste opdrachten voor Cuypers aan bod: het Rijksmuseum in Amsterdam, kasteel De Haar te Haarzuilens, het Centraal Station in Amsterdam, het restaureren van de Ridderzaal in Den Haag (vooral bekend van Prinsjesdag) en de vele kerken die hij in heel Nederland bouwde.

Bezoek de expositie ‘kastelen om van te dromen’
Op 9 en 10 september van 11 tot 17 uur
Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond, www.cuypershuisroermond.nl

Vorig artikelMilitairen (helikopters) oefenen in Ospel
Volgend artikelVliegende start anti-hennepproject LLTB (video)