Molens in GrensPark Kempen~Broek openen met Open Monumentendag

GRENSLAND- Voor de eerste keer wordt dit jaar Open Monumentendag, op zondag 10 september, in Vlaanderen en Nederland op een en dezelfde dag gehouden. Dat biedt een uitgelezen gelegenheid om grensoverschrijdend grote en kleine monumenten die die dag hun deuren, hekken of poorten voor bezoekers openen, te gaan bekijken. Ook achttien wind- en watermolens zetten Open Monumentendag de molenpoort uitnodigend voor bezoekers open.

Omdat de thema’s van Open Monumentendag in Vlaanderen, “Erfgoed en Natuur” en in Nederland, “Boeren, Burgers en Buitenlui” goed op elkaar aansluiten én bij GrensPark Kempen~Broek en de molens als erfgoed passen, grijpt Molennetwerk Kempen~Broek deze Monumentendag aan om de molens van Kempen~Broek gezamenlijk te presenteren. Dat betekent dat met Open Monumentendag binnen GrensPark Kempen~Broek tussen 10 en 17 uur 16 wind- en watermolens hun poorten openen. De molens zullen, zo mogelijk, draaien en malen en in ieder geval te bezoeken en te bezichtigen zijn. Vrijwillige molenaars en molengidsen vertellen u het verhaal van hun molen, leiden u door de molen rond en geven de bezoekers antwoord op alle molenvragen.

De 16 molens die op Open Monumentendag bezoekers uitnodigen, staan in de Nederlandse Kempen~Broek gemeenten Weert, Nederweert en Leudal en in Bocholt, Bree en Kinrooi/Molenbeersel in Vlaanderen.

Op de website van Molennetwerk Kempen~Broek vindt u meer, ook praktische, informatie over deze Grenzeloze Kempen~Broek Molendag.    Een route langs de molens kunt u uitstippelen met behulp van de Molenkaart Kempen~Broek die bij diverse molens, de toeristische diensten en bij de VVV’s voor één euro te koop is. Ook ligt de kaart op 9 én 10 september bij het centrale informatiepost voor Open Monumentendagen in Weert. Deze informatiepost vindt u op zaterdag op de Markt in Weert en op zondag bij molen De Nijverheid, Veldstraat, Stramproy.

De deelnemende molens zijn: 

 • Wilhelmus Hubertusmolen, Oude Hushoverweg 30, Weert
 • Sint Annamolen, Keenterstraat 1, Weert
 • De Hoop, Coolenstraat 24, Weert – Swartbroek
 • Sint Annamolen, Tungeler Dorpstraat 75, Weert – Tungelroy
 • Sint Jan, Molenweg 16, Stramproy
 • De Nijverheid, Veldstraat 54, Stramproy (zondag staat hier de OMD-informatiepost)
 • Broeckmolen, Grensweg 8. Stramproy
 • Voorste Luysmolen, Luysenstraat 2, Bocholt
 • De Zorgvliet, Oudekerkstraat 25, Molenbeersel
 • Keijersmolen, Smeetsstraat 43, Molenbeersel
 • Uffelsemolen, Uffelsestraat 5, Haler-Uffelse
 • Keyartmolen, Keyartstraat 4, Bree- Tongerlo
 • Pollismolen, Molenstraat 56, Bree – Opitter
 • Sevensmolen, Molenstraat 18, Kaulille
 • De Korenbloem, Korenbloemstraat 4, Ospel-Nederweert
 • Schouwsmolen, Margarethastraat 56, Ittervoort.
 • Armenmolen, Molenstraat 12, Neeritter
 • Dorpermolen, Dorpermolenweg 2, Opoeteren (Maaseik)
Vorig artikelZapp Skills live vanaf een camping in… Roggel
Volgend artikelReactie politie op meldingen over situatie ‘verwaarloosde hond’