Amusant verbouwt zelf groenten in binnenstad van Weert

In navolging Rotterdam heeft nu ook het Limburgse Weert landbouw in de binnenstad. Op het dak van het oude gemeentehuis verbouwt restaurant Amusant zelf groenten en fruit. De loze ruimte is omgetoverd tot een groene oase midden in de stad. De dak-verse groenten worden direct verwerkt in het restaurant.

Restauranteigenaren Mark en Sharon hebben de moestuin omgedoopt tot Dak Akker. De moestuin is 60 vierkante meter groot en staat vol planten waar pompoenen, courgettes, tomaten en andere groenten en fruit aan groeien. “We willen de Dak Akker volgend jaar uitbreiden naar 120 vierkante meter”, zegt Sharon. “Het is ons streven om volledig zelfvoorzienend te zijn. Weert mag zich sinds 2014 ‘Groenste regio van de wereld’ noemen. En daar dragen wij graag ons steentje aan bij.”

Duurzaam
Duurzaamheid en sociaal ondernemen staan centraal. Afgetapt hemelwater wordt gebruikt om de planten water te geven. De groenten groeien zeer snel. Dat is te danken aan de warmte van het gebouw. Dat zorgt voor een verwarming van de landgrond. Chefkok Mark: “Ook hebben we een bijenkast geplaatst. De bijen zorgen voor de bestuiving van de planten. Tot slot wordt het groenteafval verwerkt tot compost. Hierdoor lopen we een maand voor in vergelijking met de traditionele landbouw.” Sharon voegt toe: “Het is tevens de enige bijenkast binnen de singels van Weert. En de eerste stadshoning is al verkrijgbaar.”

Oogstfeest
Veel mensen zijn nieuwsgierig naar de Dak Akker. Daarom organiseert Amusant op vrijdag 25 augustus en zondag 27 augustus een Oogstfeest. Dat is avondvullend genieten van heerlijke gerechten met dak-verse groenten in de hoofdrol. Mark: “We maken er een leuk walking diner van. We oogsten de ingrediënten en bereiden de gerechten ter plekke. We serveren bijvoorbeeld een vegetarische goulashkroket gevuld met knolselderij, koolrabi en wortel. En een bramen sorbet met jus van rode en witte bessen en luchtige hangop. Heerlijk toch?”

 

Tickets
Op vrijdag 25 augustus begint het Oogstfeest om 18.30 uur. De opening van het diner vindt plaats om 19.00 uur.
Op zondag 27 augustus begint het Oogstfeest om 15.30 uur. De opening van het diner vindt plaats om 16.00 uur.
Voor tickets:
http://www.restaurantamusant.nl/reservering-contact/

Vorig artikel17 augustus 1971: Verbroederingsfeest
Volgend artikelGrenzeloze molendag in GrensPark Kempen~Broek