Op bezoek bij restaurant ‘Ons Jongens in Someren’

De jongens van CuGen gaan eens buiten de provinciegrens op bezoek in het huiskamerrestaurant van Ons Jongens te Someren. Een klein stijlvol restaurant met enorme kwaliteiten. Eén van Ons Jongens is de 24-jarige Jan die een duizendpoot is binnen het restaurant. Hij kookt, serveert, ontvangt de gasten, vertelt wat we krijgen, schenkt de wijnen en is een enorm autoliefhebber, maar daar proef je dan weer niks van. Zijn broer Dennis helpt hem in al deze facetten, maar was deze avond niet aanwezig. Jan heeft zelf zijn ervaring opgedaan in menig restaurant van hoge kwaliteit en zelfs sterrenrestaurants. Daarbij is Jan ook nog eens 2geworden bij een wedstrijd voor beste jonge chef van Europa. Het gerecht wat hem tot deze plek bracht zullen we deze avond ook mogen proeven. Eens kijken wat dit jonge chefke ons gaat brengen.

De avond
Zoals gezegd gingen we dus eens over de provinciegrens helemaal naar Brabant. Oftewel Someren-Eind. Hier ligt naast de frituur van moeder het kleine huiskamerrestaurant van de gebroeders van Hout. Jan verwelkomt ons met een vriendelijke lach en we voelen ons direct op ons gemak. Het menu staat vast, maar hoeveel gangen je kiest hangt van jezelf af. Wij gaan voor 6 van de 7 gangen. Tja, als je dan een prijswinnende kok voor je hebt staan… Het bijpassende wijnarrangement kiezen we dit keer niet omdat we niet allemaal drinken deze avond en dat zou zonde zijn van de vele flessen die dan aangebroken moeten worden. Gelukkig weet Jan een paar mooie wijnen te selecteren die bij meerdere gangen passen. Zo hebben we toch een erg goede wijn- en spijscombinatie.

Eerst krijgen we een paar lekkere en grappige amuses. Daarna komen de 6 gangen. Hier is veel over te vertellen. Maar concluderend kunnen we stellen dat we hier met een echt talent te maken hebben. Wat een fantastisch lekkere, prachtige, smaakvolle, complexe, heerlijke gerechten komen aan ons voorbij. We krijgen achtereenvolgens gerechten met als hoofdbestandsdeel corvina (vis), gevogelte (hiermee werd Jan 2e bij de European Young Chef Award 2017), lam, ossenhaas, foie gras en een dessert met karamel. De corvina met verschillende manieren van koolbereidingen was geweldig smaakvol. Het gevogelte (kip) was de interpretatie van Jan op de Hollandse/Brabantse stamppot. Man, man, man, zo hebben we onze stamppot nog nooit eerder gehad en zo zullen we hem waarschijnlijk ook nooit meer krijgen. Ongelofelijk, het enige wat hieraan minder was dan thuis, was dat we niet nog een vol bord konden krijgen. Pffff, wat was dit belachelijk lekker. De volgende gang was lam, 12 uur in de pekel, 12 uur ….. ohohohoh wat mals en zonder de heftige kenmerkende smaak van lam, die menigeen niet zo aantrekkelijk vindt waardoor puur vlees en malsheid overbleven. Super. Toen ossenhaas met verschillende bereidingen van groene asperge. Pffffff. Hierna volgde nog een gang met foie gras. Je moet ervan houden, maar de geluiden aan tafel deden toch geloven dat de meesten dit wel zeer konden waarderen. Zelfs de persoon die geen oesters lust heeft hierbij de oestersaus opgegeten. Do we need to say more? Als afsluiter een dessert van karamel met bijpassende dessertwijn. Lekkere verfijnde, koud geschonken dessertwijn. Normaal zijn we hier geen fan van. Nu wel!! Het dessert is echt abnormaal lekker. Smeuïge karamel, heerlijke kokosbonbons en wat een presentatie.

Na het tafelen krijgen we ook nog eens een rondleiding door het wagenpark van de familie. De familie kent waarschijnlijk iedereen wel. Dit is de familie van de grote Amerikaanse vrachtauto die gebruikt word als frietwagen. Aaaah, die ja. Maar goed daar zijn wij niet voor gekomen. Wij kwamen voor Ons Jongens en daar gaan we vaker voor terugkomen. Waarom? De gerechten waren subliem, de aankleding smaakvol en Jan is gewoon een toffe gast.

Samengevat
We hebben op een heel hoog culinair niveau mogen genieten van supergerechten. We hebben mogen meemaken hoe deze jonge chef ons heeft verwend met zijn kunnen. Voor een zeer acceptabele prijs hebben we smaken mogen beleven die door een jonge gast zijn gemaakt. Van Jan gaan we beslist nog meer horen en proeven. Zeker nu hij nog gewoon unne Summerse mens is. We geven deze mooie avond bij Ons Jongens dan ook een dikke 8,5.

Frank Stienen

Vorig artikelKindervakantiewerk Stramproy barst a.s. maandag weer los
Volgend artikelLandelijk minder faillissementen in juli, in Limburg blijft het gelijk