Zo voorkom je diefstal door babbeltrucs

REGIO – Een vorm van criminaliteit die in de regio steeds vaker opduikt, is diefstal door babbeltrucs. Onbekenden bellen aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen ze geld en andere waardevolle bezittingen.

Hoe voorkom je dat ten prooi valt aan deze vorm van criminaliteit? Pascalle Mommers, ambtenaar openbare orde en veiligheid van de gemeente Nederweert, heeft een aantal tips.

Denk niet: het overkomt mij niet
Dieven doen zich soms voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water, een pen, of om te bellen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk dus niet dat het jou niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

Vraag altijd om een legitimatie
“Of het nu een collectant is of iemand uit de buurt die je niet kent. Je hoeft nooit zomaar iemand binnen te laten”, aldus Mommers. De algemene regel is: laat onbekenden nooit je huis binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze er ook uitzien. Vraag ook altijd om een legitimatiebewijs. Heb je je de deur geopend en wil je iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe de deur dicht. Neem nooit je portemonnee mee naar de deur.

Dieven komen meestal niet alleen
Voor collectes kan het handig zijn om alvast een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer te leggen (in de meterkast bijvoorbeeld). Komen onbekenden aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112. Laat vreemden geen gebruikmaken van uw toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet en wissel geen geld aan de deur. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De een maakt een praatje met je, terwijl de ander je huis binnensluipt om je spullen te stelen.

Meer tips
Belangrijk is om altijd een legitimatiebewijs te vragen. De meeste bedrijven en instellingen die hun medewerkers op pad sturen, zorgen ervoor dat ze een legitimatiebewijs bij zich hebben. “Iedereen moet zich kunnen legitimeren”, zegt Mommers. Er zijn nog meer tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van babbeltrucs.

Vorig artikel8 augustus 1996: Zij trokken uit en verkenden het land
Volgend artikel9 augustus 1559: Tot admiraal aangesteld