8 augustus 1996: Zij trokken uit en verkenden het land

Scoutinggebouw Kardinaal Mindszenty Tungelroy - GAW Beeldbank A3139.

Op de snelweg E22 bij Karlshamn in het zuiden van Zweden raakt op donderdag 8 augustus 1996 rond 23.00 uur een personenbusje met daarin tien leden van de scoutinggroep Kardinaal Mindszenty uit Tungelroy betrokken bij een fataal ongeluk.

Het busje knalt op een vrachtwagen en wordt half opengereten. Er zijn direct vijf doden te betreuren. Een zesde inzittende overlijdt een dag later. Twee leden van de scoutinggroep zijn afkomstig uit Tungelroy, vier leden komen uit Stramproy.

In de loop van 9 augustus wordt de omvang van het ongeval steeds duidelijker. In het gemeentehuis van Stramproy is door burgemeester Frans Beckers een crisiscentrum ingericht.

De informatie, die soms gebrekkig en verwarrend verloopt, komt mondjesmaat binnen.
Zowel in Tungelroy als in Stramproy luiden de dodenklokken en staat het openbare leven stil.
De lokale omroep SLOW Omroep Weert onderbreekt de reguliere programmering en volgt in extra uitzendingen de gebeurtenissen op de voet. Ook de regionale en landelijke media besteden ruimschoots aandacht aan deze dramatische  gebeurtenis.

In sportpark ‘De Steinakker’ in Stramproy vindt met de inzet van een groot aantal vrijwilligers, leerlingen en leraren van de scholen voor voortgezet onderwijs en professionele hulpverleners uit beide gemeenten op 16 augustus een indrukwekkende herdenkingsdienst plaats.

Daarbij is tevens de beschermheer van Scouting Nederland, Prins Claus aanwezig.
De rechtstreekse uitzending van de herdenkingsdienst op televisie door SLOW Omroep Weert zorgt voor lege straten.

De media zijn vooral tijdens de eerste dagen na het ongeval sneller en beter op de hoogte van de stand van zaken dan de officiele instanties.  Dit is voor burgemeester Frans Beckers van Stramproy en de burgemeester van Weert Loekie van Maaren–van Balen aanleiding om eind oktober kritische vragen hierover te stellen aan de minister van Binnenlandse Zaken Hans Dijkstal.

BRONErfgoedcluster Weert - • Nieuwsprogramma ´SLOW Actueel´ SLOW Omroep Weert (nu Streekomroep Weert/Weert FM) augustus 1996
Vorig artikelHoofdsponsor sponsort de Taofel
Volgend artikelZo voorkom je diefstal door babbeltrucs