Nieuw orgel kathedraal Roermond volgend jaar zomer gereed

Inzegening orgelpijp

ROERMOND – Zowel de provincie Limburg alsook de gemeente Roermond stellen elk 100.000 euro ter beschikking aan de stichting Renovatie Kathedraal Roermond voor het nieuwe orgel van de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Dat hebben het Limburgs Parlement en de Roermondse gemeenteraad onlangs besloten. Daarmee is nog slechts € 59.000 nodig om het orgel helemaal af te bouwen. Naar verwachting is het orgel volgend jaar zomer gereed.

De 15de eeuwse kathedraal in Roermond heeft dringend behoefte aan een nieuw orgel. Al vele tientallen jaren kampte het orgel uit 1954 met grote problemen: enerzijds technisch (verouderde elektronica) anderzijds kon het geluid vanwege een te compacte opbouw onvoldoende tot zijn recht komen. Vele jaren is met kunst- en vliegwerk geprobeerd het orgel spelend te houden. In 2013 is besloten te kiezen voor een duurzame oplossing: een ingrijpende verbouwing en totale renovatie. Het nieuwe orgel zal vrijwel geen elektrische onderdelen en wordt gebouwd volgens aloude, beproefde principes zodat het de tand des tijds kan doorstaan. Er is gekozen de bouw in 3 fasen uit te voeren. De eerste fase, de renovatie van de kast, de aanleg van de windvoorziening, de klavieren, een deel van de mechanieken en een deel van de pijpen van het bovenwerk, is reeds voltooid. Wat volgt is de bouw van het hoofdwerk en het pedaal. De renovatiestichting en het daaraan verbonden orgelcomité zijn in feestelijke en dankbare stemming. Wat aanvankelijk een vrijwel onhaalbare klus leek, nadert nu – sneller dan verwacht – de voltooiing.

Begin dit jaar werd gestart met de actie ‘Geef om het orgel van de Kathedraal’. Daarbij werden verenigingen, bedrijven, stichtingen en particulieren opgeroepen een orgelpijp te kopen die vervolgens op naam van betreffende geregistreerd wordt. Sinds gouverneur Theo Bovens begin juni deze actie een bijzondere impuls gaf door het onthullen van de ‘grootste orgelpijp ter wereld’ bij het bezoekerscentrum van de kathedraal, loopt deze actie voortreffelijk en heeft deze in enkele weken tijd al ruim € 50.000 opgebracht.

In totaal was tot aan de bijdragen van provincie en gemeente middels deze actie en eerdere giften van fondsen stichtingen, bedrijven en particulieren al € 504.000 binnen voor het orgel. Daar komen nu dan dus twee ton bij. Het grote draagvlak van de actie heeft de besluitvorming van provincie en gemeente ongetwijfeld positief beïnvloed. Ook de parochie en het bisdom zullen hun steentje bijdragen. Al met al blijkt dat er nog een tekort is van slechts € 59.000,- om het nieuwe orgel helemaal te kunnen afbouwen.

Aan Verschueren Orgelbouw kan daarom de opdracht gegeven worden om vrijwel het hele orgel af te bouwen. De renovatiestichting hoopt het project in de zomer van 2018 op feestelijke wijze af te sluiten. In de komende maanden kunnen bezoekers van de kathedraal met name tijdens eucharistieviering zien en horen ‘groeien’. Naar verwachting zullen over ongeveer een jaar de eerste orgelconcerten en begeleidingen van meerstemmige koormuziek op het nieuwe orgel kunnen plaatsvinden.

Wie in de ‘eindsprint’ van de laatste € 59.000 wil bijdragen, is van harte uitgenodigd. Bijdragen zijn welkom voor de bekostiging van nog slechts enkele van de in totaal 37 registers en circa 2.200 orgelpijpen die ter ‘adoptie’ werden aangeboden. De prijs varieert van 50 tot 750 euro per orgelpijp. Donateurs worden op de hoogte gehouden van de vorderingen. Zij ontvangen op hun mailadres regelmatig ‘Orgelnieuws’. Daarin staan de laatste ontwikkelingen en ook steeds een filmpje van de huidige situatie. Ook worden donateurs met enige regelmaat in de gelegenheid gesteld het orgel te bezoeken en te beluisteren. Klik hier voor meer informatie over mogelijkheden tot donatie.

Vorig artikel1900 – Het ontstaan van Dorplein
Volgend artikelRide With The Pro’s tijdens de Boels Ladies Tour