Veel last van hoofdpijn? Wellicht is deze vitamine de oplossing

De een heeft er vaker last van dan de ander, maar hoe dan ook kan het zeer hinderlijk zijn voor je dagelijkse bezigheden: hoofdpijn. Voor wie er regelmatig last van heeft, kan extra inname van vitamine D de oplossing bieden. Dit blijkt uit onderzoek van Finse onderzoekers, van de Universiteit van Kuopio.

Vitamine D is een vitamine die cruciaal is bij het voorkomen van veel specifieke gezondheidsproblemen, en daarmee ook de gezondheid in het algemeen. Het is algemeen bekend dat vitamine D sterke tanden en botten bevordert. Ook is vitamine D belangrijk voor het immuunsysteem, helpt het bij de groei en ontwikkeling van lichaamscellen en blijkt het zelfs je stemming te kunnen verbeteren. De onderzoekers hebben nu ontdekt dat de vitamine wellicht ook relevant is bij onderzoeken naar hoofdpijn en zelfs migraine.

De resultaten van het onderzoek laten nu zien dat mannen van middelbare leeftijd en ouderen gering last hebben van hoofdpijn, naarmate er veel vitamine D in hun bloed te vinden is. Dit in contrast met mannen waarbij weinig van deze vitamine aanwezig is, en vaker meer last van hoofdpijn ondervinden. Wat de werking van vitamine D hierbij precies is, is helaas nog onduidelijk. De onderzoekers hopen daar meer onderzoek naar te kunnen doen, om ook te kunnen bekijken of deze resultaten hetzelfde zijn voor bijvoorbeeld jonge mannen en vrouwen.

Ongeacht leeftijd en geslacht, is het goed om te kijken of het nodig is de inname van extra vitamine D te verhogen. Voornamelijk mensen die weinig buiten komen, mensen met een donkere huid, vegetariërs en veganisten en vrouwen boven de vijftig doen er goed aan extra vitamines te slikken, bijvoorbeeld in de vorm van gecombineerde multivitamine.

Hoewel er voor velen niet een directe link is tussen hoofdpijn en een tekort aan vitamine D, bestaat deze wel degelijk. Een veelvoorkomend probleem van een tekort, wat bij de meeste mensen minder bekend is, zijn spierklachten. Deze klachten kunnen een negatief effect hebben op het lichaam, waardoor spanningen minder snel kunnen worden losgelaten. Het gevolg kan in veel gevallen hoofdpijn zijn, wat kan worden verholpen door de inname van vitamine D, zoals het onderzoek laat zien. Ondanks dat de resultaten ruimte laten voor verdere onderzoeken, is het verstandig toch even een check te doen!

Voor meer informatie over hoofdpijn ga je naar: http://roter.nl/pijn/

Vorig artikelGrensoverschrijdende molenkaart voor Kempen~Broek gepresenteerd
Volgend artikelNyrstar houdt voet bij stuk: De Hoort is vanaf september verboden gebied