Gluren bij de buren op Fatima…

Fatima Huis Weert

WEERT – De Cultuurhistorische Zomer 2017 doet vanavond in de reeks Gluren bij de buren de Weerter woonwijk Fatima aan. Sluit uw gordijnen dus en wandel mee.

Het is tijd voor een avondje Fatima, de eerste uitbreidingsbuurt van Weert buiten de stadswallen, een volksbuurt opgezet volgens de Tuindorp gedachte. Men besteed aandacht aan o.a. aandacht aan de buurtbewoners, de transformatie van de buurt, aan architect Pierre Weegels en men maakt een uitloop naar Werthabier.

Pierre Weegels (1904-1966) was een bekende Weerter architect die zich in de periode van wederopbouw na WO II heeft onderscheiden door toepassing van moderne vormen en samenwerking met beeldende kunstenaars. In zijn ontwikkeling richtte hij zich niet alleen op diverse soorten van bouw, uiteenlopend van woonhuizen tot kerken, maar ook op de toepassing van uiteenlopende moderne materialen, zoals beton, glas, staal en baksteen. In zijn woonhuizen, waarvan Weert er nog tientallen telt, zien we invloeden uit de Amsterdamse School, de Delftse School en Het Nieuwe Bouwen. Een van Weegels’ bekendere werken is de monumentale Fatimakerk in Weert, het huidige Fatima Huis, met zijn fraaie waaiervorm, ronde klokkentoren en golvend tentdak. Kunstenaar Hugo Brouwer heeft er de eerste abstracte glas-in-loodramen van Nederland vervaardigd, evenals het grootste marmeren wandmozaïek (255 m2). Een monumentaal glas-in-loodraam boven de ingang is van kunstenaar Charles Eyck en toont het Zonnewonder van de Mariaverschijning in het Portugese Fatima, dit jaar precies een eeuw geleden.

Wandelen maakt dorstig
De Weerter Wandeling voert vanuit het Fatima Huis ook langs gerestaureerde vooroorlogse huurwoningen en we werpen een blik op de te behouden mouttoren van de voormalige Wertha Brouwerij aan de Zuid-Willemsvaart. Aansluitend is de mogelijkheid om de dorst te laven met het nieuwe Werthabier van De Stadsbrouwerij in de oude ‘Yzergietery’ aan de Parallelweg.

Aanvang: dinsdagavond 1 augustus om 19.00 uur in Fatima Huis, Coenraad Abelstraat 31a Weert. Deelname gratis

Vorig artikelFaillietverklaring eigenaar transportbedrijf EVT in Ittervoort
Volgend artikelDit weekend is de vijfde editie EPO – Tour d’Oospel 2017