28 juli 1792: Confrérie Concordia

Oprichtingslokaal Nijens Ties Altweert - GAW Beeldbank A3695

De eerste handboogvereniging van Weert ‘Confrérie Concordia’ wordt op 28 juli 1792 opgericht. Confrérie kan vertaald worden als ‘gilde’, hetgeen een verwijzing is naar de oude gilden uit de (late) middeleeuwen, zoals het schuttersgilde.

De oprichting van de vereniging vindt plaats op Alweert bij Nijens Ties, nabij de kapel waar later landbouwer Camp heeft gewoond. De vereniging heeft ‘den gloorieuzen en vroomen martelaer Den H. Sebastianus’ tot beschermheer gekozen.

Zeker in de twintigste eeuw is de handboogsport in Weert erg populair. De stad en bijna alle dorpskernen hebben voor korte of langere tijd een eigen handboogvereniging.
Zo wordt in 1863 de handboogvereniging ‘Willem Tell’ op Hushoven opgericht.

Andere verenigingen zijn onder meer ‘Diana’ uit 1879 aan de Wilhelminasingel, ‘Buitenlust’ van 1855 in Tungelroy,  ‘Vrede en Vermaak’, opgericht bij café ‘Kapes Maan’ aan de Biest en ‘Strijd en Vermaak’ in Swartbroek.

Handboogvereniging ‘De Treffers’, oorspronkelijk gevestigd in Keent, houdt in 1974  ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan een groots internationaal toernooi.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelIndustriebank Liof investeert in led-lichtreclame
Volgend artikelPeter Ramaekers van Weert Energie over de bouw van het eerste zonnepark van Weert