22 juli 1935: Herbegraven

Deken Souren geeft absolutie - GAW Beeldbank 5101

Nadat enkele dagen eerder 26 Franse oorlogsslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog zijn opgegraven, houdt deken Souren op 22 juli 1935 een korte dienst op de begraafplaats aan de Molenpoort. Bewoners van de Molenpoort en Molenstraat wordt gevraagd als eerbetoon op die dag de vlag uit te hangen.

De stoffelijke resten worden opnieuw begraven op de plek waar later een oorlogsmonument wordt opgericht. Bij het oorlogsmonument zullen, naast de in Weert begraven Fransen, ook nog 28 Fransen die elders in Nederland een voorlopige rustplaats hebben gevonden, worden bijgezet.

De bijeenkomst wordt bijgewoond door een vertegenwoordiger van de Franse regering uit Parijs, de Franse gezant en militair attaché uit Den Haag en diverse andere hoogwaardigheidsbekleders.

Het monument is ook bedoeld voor Duitse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog die in Weert begraven zijn. Op de zinken kisten, waarin de lijken zijn gelegd, worden de naam, de geboortedatum, datum van overlijden en de plaats waar het slachtoffer vandaan komt, gegraveerd.

Inmiddels is een ontwerp gemaakt voor een definitief monument. Naar verwachting kan dat gezamenlijke monument medio oktober van dat jaar worden ingewijd.
Dat wordt iets later. Uiteindelijk wordt het oorlogsmonument met een korte plechtigheid op 10 november 1935 onthuld.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelBurgemeester Jos Heijmans herbenoemd voor 2e termijn
Volgend artikel23 juli 1947: Kar met paard, auto, vrachtwagen