20 juli 1879: IJzeren monster

Eerste station Weert 1892 - GAW Beeldbank 2357

Al in 1831 heeft men in België het plan voor de aanleg van een internationale spoorlijn van Antwerpen naar Mönchen-Gladbach.

Pas in 1873 worden Nederland en België het eens over het tracé over Nederlands grondgebied. De IJzeren Rijn kan aangelegd worden. Weert krijgt hiermee een snelle verbinding met Antwerpen en Roermond. Daarna volgen de ontwikkelingen elkaar snel op.

Op 20 juli 1879 kunnen de Weertenaren voor het eerst een stoomtrein ‘het ijzeren monster’ aanschouwen. Pas 35 jaar later krijgt Weert een rechtstreekse spoorverbinding met Eindhoven. Dan wordt het hoogspoor aangelegd en in 1914 kan een nieuw station in gebruik worden genomen. De bouw en ingebruikname van het nieuwe station is één van de tien jubilea waar tot en met 11 januari 2015 aandacht aan wordt geschonken in de tentoonstelling ‘Weert Jubileert’.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel19 juli 1902: Schuttersfeest op Boshoven
Volgend artikel21 juli 1500: Eerste steen Martinuskerk