Start-up Black Bear Carbon uit Nederweert nog in de race voor 500.000 euro

Oprichter Martijn Lopes Cardozo (47) is met Black Bear Carbon in de race voor 500.000 euro.

NEDERWEERT – Vandaag is bekendgemaakt dat de start-up Black Bear Carbon uit Nederweert een van de 25 genomineerden is die nog kans maakt op een finaleplaats in de Postcode Lottery Green Challenge 2017, de jaarlijkse competitie van de Postcode Loterij die groene startende ondernemers een steun in de rug geeft. Vanuit maar liefst 89 landen dienden een recordaantal van 515 ondernemers hun duurzame businessplan in om klimaatverandering tegen te gaan. Een pre-jury boog zich afgelopen maand over de inzendingen en selecteerde de beste 25 start-ups. Zij zijn nog in de running voor de felbegeerde hoofdprijs van 500.000 euro. Op 15 augustus wordt bekend welke vijf daadwerkelijk naar de finale gaan, op 14 september is deze finale en wordt duidelijk wie de hoofdprijs in de wacht sleept.

Oprichter Martijn Lopes Cardozo (47) is met Black Bear Carbon in de race voor 500.000 euro. Black Bear Carbon recyclet afgedankte autobanden tot hoogwaardige en veelgebruikte zwarte kleurstof en produceert in het proces groene energie.

Naast deze start-up uit Nederweert zijn nog zes andere Nederlandse start-ups genomineerd. Daarnaast zijn er drie Amerikaanse start-ups genomineerd. Gevolgd door twee start-ups uit Rwanda, Denemarken en Kenia. Frankrijk, Tanzania, Zweden, Duitsland, Israël, India, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk zijn allen vertegenwoordigd met één start-up. Een volledig overzicht van alle 25 genomineerden is te vinden op onze website.

Margriet Schreuders, voorzitter pre-jury: “Ik ben erg blij om te zien dat er zoveel mensen over de hele wereld zijn toegewijd aan een duurzamere planeet. Zoals elk jaar was het een moeilijke maar inspirerende klus om alle inzendingen door te nemen en hier de 25 beste ideeën uit te selecteren. Dit jaar was het misschien nog wel lastiger, omdat het aantal ingezonden ondernemingsplannen met maar liefst 75% toenam. We zien een sterke groei aan inzendingen vanuit Afrika, Azië en Zuid-Amerika, waarbij Afrika de grootste stijging liet zien, dat zie je ook terug in het aantal Afrikaanse genomineerden dit jaar.”

Finale 14 september
Op 15 augustus maakt de organisatie bekend welke genomineerden doorgaan naar de finale op 14 september in de Gashouder in Amsterdam. Leila Janah, oprichter van Samasource, is dit jaar de voorzitter van de internationale jury.

Vorig jaar won de Delftse start-up PHYSEE de hoofdprijs van 500.000 euro. PHYSEE produceert volledig transparant energieopwekkend glas, de PowerWindow. Via een inventief raamkozijn wordt het zonlicht dat normaal op het raam reflecteert, omgezet in elektriciteit.

Vorig artikelFolkloristische optocht Openluchtmuseum Eynderhoof drukbezocht
Volgend artikel18 juli 1992: Parkeren tot aan de deur