Wethouder Coumans geeft startsein door plaatsing energiezuinige LED-lamp

NEDERWEERT – Op woensdag 12 juli geeft wethouder Coumans om 11.00 uur in de Eikenstraat het startsein voor het vervangen van verouderde openbare verlichting in de gemeente Nederweert. De wethouder zal met een hoogwerker de oude armatuur vervangen door een energiezuinige LED-unit. De komende twee jaar wordt alle verouderde openbare verlichting in de gemeente Nederweert vervangen.

Duurzaamheid als speerpunt
Verduurzamen is een speerpunt in het bestuursprogramma van Nederweert. In het najaar van 2016 stelde de gemeenteraad het beleidsplan Openbare Verlichting (OV) vast. Hierin is vastgelegd dat de gemeente de openbare verlichting in 2017 en 2018 in zijn geheel zal verduurzamen.

Investeren om te besparen
Inmiddels bestaat 19% van de OV in de gemeente Nederweert uit LED-verlichting. Door de verduurzaming daalt het energieverbruik en is er minder onderhoud nodig. Hierdoor dalen de totale jaarlijkse kosten. De zuinige verlichting levert een besparing op van 58.600 Kwh stroom (= 32.800 kg CO2) per jaar. Voor het vervangen van de verlichting is in 2017 een investering nodig van € 133.000,-.

Wat gebeurt er in 2017?
De gemeente gaat eerst aan de slag met het ombouwen van 700 kegelarmaturen naar LED-armaturen. De TL-lampmodule wordt vervangen door een LED-module. Het doel is eenzelfde hoeveelheid lichtopbrengst (lumen) in de straat met minder energie. Voorbeeld: een lamp van 40 Watt wordt vervangen door een LED-module van 26 Watt. Deze investering bedraagt € 90.000.-. Door 700 armaturen (niet ouder dan 15 jaar ) om te bouwen, wordt de levensduur van het armatuur met 15 jaar verlengd en zorgen we ervoor dat onze OV 20% zuiniger wordt.

Energieakkoord
Door deze maatregel te treffen, voldoen we aan het energieakkoord voor de OV. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft zich geconformeerd aan de doelstelling van 20% besparing op de OV voor 2020 ten opzichte van 2013. Armaturen ouder dan 20 jaar zijn dit jaar ook aan vervanging toe en worden vervangen door nieuwe LED-armaturen. Het gaat om 90 stuks. De investering daarvoor bedraagt € 43.000,-.

Wat doet de gemeente in 2018?
In 2018 verduurzamen we het restant van de openbare verlichting. De inzet is om zoveel mogelijk bestaande lantaarnpalen om te bouwen en de levensduur daarvan te verlengen. In totaal gaat het dan om circa 600 stuks ombouwers en 1.200 nieuwe armaturen.

Vorig artikel‘Wat wordt Wal’ en het masterplan zitten op schema
Volgend artikelCampagne aanpak criminaliteit in het buitengebied succesvol