Openingsconcert Orgel Festival Limburg in Franciscus Huis Weert op 14 juli

WEERT – Vrijdag 14 juli is het zover: in het Franciscus Huis Weert vindt het openingsconcert van het Orgel Festival Limburg 2017 plaats. Het belooft een bijzondere avond te worden. Het concert begint om 20.00 uur en de entree is een vrije gave.

Dit openingsconcert van het Orgelfestival Limburg 2017 brengt het orgel in verbinding met een culturele discipline waarin de provincie Limburg zo sterk is, namelijk de blaasmuziek. Of beter gezegd: de symfonische blaasmuziek. Voor orgel en blazersensemble is nauwelijks origineel repertoire voorhanden, zodat men is aangewezen op transcripties van originele werken voor orgel en symfonieorkest of strijkersorkest. Een andere mogelijkheid is om een nieuw werk voor orgel en blazersensemble te laten componeren. Voor dit concert zijn beide mogelijkheden benut.

Programma
Speciaal voor dit openingsconcert heeft de Orgelkring Franciscus Huis Weert de jonge Limburgse componist Christiaan Janssen uit Heerlen verzocht een nieuwe compositie (Quadriptych) te schrijven voor orgel en blazersensemble. Het betreft hier dus een wereldpremière. Verder wordt er nog een belangrijk werk uit het repertoire voor orgel en symfonieorkest (Symphonie Nr.1 van Alexandre Guilmant) uitgevoerd, maar dan in een door Erik Somers uit Thorn gemaakte transcriptie voor orgel en blazersensemble; ook de uitvoering van dit arrangement beleeft in dit concert zijn wereldpremière. Het programma is verder uitgebouwd met passende werken, waarbij het orgel en het blazersensemble los van elkaar optreden. Arrangeur Erik Somers is tevens hoornist en muzikale stimulator van het blazersensemble. Hij heeft een zeer bepalende rol gespeeld bij het samenstellen van dit bijzondere programma en in het samenbrengen van alle optredende musici.

Vorig artikelCampagne aanpak criminaliteit in het buitengebied succesvol
Volgend artikelProvincie Limburg: financiën gemeente Leudal goed op orde