6 juli 1650: Willem van Heijthuijsen overlijdt

Willem van Heijthuijsenhofje in Haarlem Foto van G. Gleym, IJmuiden (via J Verstraelen) Gemeentearchief Weert, XL147 Het huidige aanzien van het Hofje van Heijthijsen in Haarlem. Het werd gefinancierd uit de nalatenschap van de vermogende Weertenaar. Het werd opgericht in 1650 op de plek van zijn zomerresidentie buiten de stadsmuren van Haarlem, toen Heemstede

Onderstaand verhaal is onderdeel geweest van de tentoonstelling Weg van Weert Willem van Heijthuijsen

16e en 17e eeuw

Geboren in Weert rond 1580.
Overleden in Haarlem op 6 juli 1650.

Door de Opstand gaat het niet goed met Weert. Weertenaren, arm én rijk zoeken hun fortuin in de steden van de nog jonge Republiek.

Voor zakenman Willem liggen er volop kansen. In 1612/1613 gaat hij naar zijn oom, Willem van Heuvel in de Zijlstraat in Haarlem. In 1613 wordt Willem opgenomen als lidmaat van de Nederduitse Gereformeerde kerk.

Willem heeft samen met de gebroeders Anthoni een handelscompagnie. Hij vergaart een fortuin als koopman in garens, linnen, damast en zijde. Hij onderhoudt handelscontacten met mensen (vaak familieleden) in Antwerpen, Frankfurt, Keulen en Londen.

Willem koopt in 1635 via ‘neef’ Merten van Sittart een huis in het Molenstraatje, bedoeld als armenhuis in Weert.

Een deel van zijn nalatenschap wordt gebruikt voor de stichting van een hofje in Haarlem. Gefortuneerd is hij zeker, daarom nog niet alom bekend. Daar zorgen zijn beeltenissen voor. Hij laat zich portretteren door Frans Hals. Dat levert tot twee maal toe een beeltenis op die uitzonderlijk is in de portretkunst van de 17e eeuw.
Willem blijft ongehuwd.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelPolitie zoekt in verband met inbraak naar negroïde man die in kanaal is gesprongen
Volgend artikelWeert zet handtekening onder Regenboogverklaring