Oprichting Stichting Vrienden van de Lambertustoren

NEDERWEERT – Op vrijdag 7 juli wordt om 10.30 uur aan de voet van de Lambertustoren de oprichtingsakte ondertekend van de ‘Stichting Vrienden van de Lambertustoren Nederweert.

Fondsen werven
De Lambertustoren in Nederweert verkeert in slechte staat en dient gerestaureerd te worden. Dat is eerder dan verwacht. Een aantal prominente inwoners sloeg naar aanleiding van dit nieuws de handen ineen en richtte een comité op met als doel ideeën en fondsen te werven voor de restauratie. Op 6 april vond een informatieavond plaats waar het comité zich voor het eerst voorstelde.

De groep breidt zich uit
De groep bestond uit oud-burgemeester van Helmond en Nederweert, Fons Jacobs, de oud-wethouders Hans Houtman, Mart van de Mortel en Peter Willekens, oud-huisarts Hein Janssen, ETF directeur Ruud Koppens en agrariër Simon van Loon. Het comité werd tijdens de avond uitgebreid met voorzitter van de Erfgoedcommissie, Alfons Bruekers. In de daaropvolgende weken sloten zich meer mensen aan, waaronder oud-wethouder Mart Jacobs en secretaris van de Ondernemersvereniging Nederweert (OVN), Jack van den Heuvel. Burgemeester Evers is enthousiast dat zoveel plaatsgenoten zich bezig willen houden met fondsenwerven en het enthousiasmeren van de inwoners om activiteiten te organiseren.

Samen tafelen tijdens verjaardag
De totale kosten van de restauratiewerkzaamheden zijn nog niet bekend. Het comité heeft zich ten doel gesteld om € 100.000,- in te zamelen. Daarvoor is een aantal acties in voorbereiding. Zo vindt op donderdag 13 juli een culinair evenement plaats op het Lambertusplein. De toren is die dag officieel 550 jaar oud. Voor € 100,- krijgen deelnemers gedurende de avond twee amuses en zes heerlijke gerechten geserveerd met passende wijnen en andere drankjes. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van een cheque met het geldbedrag dat de horecaondernemers van de deelnemers hebben ontvangen als bijdrage aan het herstel van de Lambertustoren. Geïnteresseerden kunnen zich nog opgeven voor dit evenement via www.proeventocht.nl.

Comité wordt Stichting
Het culinair evenement vormt het officiële startschot van de wervingscampagne. Voor die tijd krijgt het comité een status in de vorm van een stichting. Deze stelt zich als doel: het behoud van de Lambertustoren van Nederweert te bevorderen en het organiseren van activiteiten die de kennis bij de inwoners van de gemeente Nederweert over het historisch belang van de Lambertustoren bevorderen.

Op donderdag 7 juli vindt dit officiële en feestelijke moment plaats aan de voet van de Lambertustoren. De akte wordt namens de stichting getekend door voorzitter Fons Jacobs, oud-wethouder Hans Houtman en secretaris van de OVN Jack van den Heuvel.

Vorig artikelEind 2017 eerste werken gepland voor uitbreiding industriezone Leuerbroek
Volgend artikelGrensoverschrijdende innovatieprojecten voor een duurzame ontwikkeling