Grensoverschrijdende innovatieprojecten voor een duurzame ontwikkeling

ROERMOND – Op 20 juni heeft de INTERREG-stuurgroep in de euregio rijn-maas-noord drie innovatieve, Duits-Nederlandse projecten goedgekeurd. In korte tijd zullen deze projecten van start gaan. De totale kosten van alle drie de projecten zijn ruim 8,5 miljoen euro, waarvan de helft van Europese middelen komt. De thema’s van de nieuwe projecten zijn divers:

Zelfreinigende oppervlakten
Met „AutoProtect“ willen hightechbedrijven, waaronder CHILL uit Geleen en InnoCoating uit Landgraaf, samen met de lead partner wfk Cleaning Technology Institute e.V. (Krefeld), op het gebied van oppervlaktetechnologie en hygiëne de ontwikkeling van zelfreinigende oppervlakten versnellen. Licht, warmte en druk kunnen hiervoor een oplossing bieden, want daarmee inactiveert het oppervlaktemateriaal continue micro-organismen. Dit kan bijvoorbeeld worden toegepast in de gezondheidszorg, maar ook in de productie van medicijnen, cosmetica of levensmiddelen. Ook aan weer en wind blootgestelde oppervlakken, of het nu gaat om voortbewegingsmiddelen of winning van alternatieve energieën, kunnen van zelfreinigende oppervlakken profiteren, waarmee hun functie langer in stand wordt gehouden. Wanneer dankzij zulke innovatieve oppervlakken helemaal of deels afstand gedaan kan worden van reinigingsmiddelen, wordt gelijktijdig het milieu minder belast.

„Een tweede leven“ voor groenteresten
Het doel van het project „BIVAC“ is reststromen uit biostromen, die bij de verwerking van groenten, zoals witte kool, prei of suikerbieten ontstaan, op een zinvolle manier her te gebruiken. Tot nu toe werd biomassa vooral in biomassacentrales ingezet t.b.v. energieopwekking. In plaats daarvan wil het grensoverschrijdende consortium, bestaande uit o.a. de leadpartner Phytowelt uit Nettetal, BioTreatCenter in Venlo en diverse partners uit Gelderland en Brabant, nieuwe verwerkingsmethoden ontwikkelen. Daarmee kunnen waardevolle inhoudsstoffen geïdentificeerd en geëxtraheerd worden, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden in voedermiddelen en voedingssupplementen. Hiervoor moet de logistiek van de waardeketen en de automatisering van het proces worden aangepast. De potentiele bedrijfsmodellen moeten in de loop van het project verder worden ontwikkeld. Voor een succesvolle omzetting dienen talrijke vragen beantwoord te worden: welke producent beschikt waar over schilresten; welke inhoudsstoffen kan men daaruit verkrijgen en voor welk product kan men deze gebruiken? Kortom: met behulp van “BIVAC” kunnen biomassaresten in de toekomst teruggebracht en hoogwaardig hergebruikt worden.

Medewerkers voorbereiden op de landbouw 4.0
De „Regional Skills Labs“ willen (potentiële) medewerkers en directeuren van de agrobranche voorbereiden op de uitdagingen van de digitalisering. Op vijf locaties in het werkgebied van de euregio rijn-maas-noord en de Euregio Rijn-Waal worden de komende drie jaren opleidingsmodulen rondom de thema’s „agrofood management“, „Smart Chain“, „smart horticulture“ en „food processing“ aangeboden. Beoogde doelstelling van het project, dat door IMBSE GmbH uit Krefeld geleid wordt, is een directe deelname van bedrijven. Tenminste 200 agrarische bedrijven die zich door een of meerdere thema’s aangesproken voelen, moeten gemotiveerd worden om deel te nemen. In de skills labs –  in Limburg bij het CITAVERDE gevestigd – worden concrete vragen van ondernemingen beantwoord en worden nieuwe business cases uitgewerkt. Zo kan de precieze inhoud van de leermodule gezamenlijk aan de hand van behoeftes worden ingericht. Ondersteunende maatregelen voor grensoverschrijdende samenwerking dienen, naast vakspecifieke inhoud de deelnemers ook aan te moedigen om een blik over de grens te wagen. Dan maakt het niet uit of men op zoek is naar technische innovaties of naar een nieuwe baan.

Projectbegeleiding door regionaal programmamanagement
De drie projecten worden – net als vele anderen – begeleid door het regionale INTERREG-programmamanagement van de euregio rijn-maas-noord in Mönchengladbach. Bedrijven en andere organisaties die een grensoverschrijdend projectidee hebben, kunnen ten alle tijden voor een adviesgesprek langskomen. Meer informatie over de euregio en hun verschillende taken vindt u op www.euregio-rmn.nl.

INTERREG-subsidie
De drie nieuwe projecten worden in het kader van het INTERREG V A-programma met ruim 4,25 miljoen euro vanuit EFRO-middelen ondersteund (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Verdere subsidie ter hoogte van nog geen 1,6 miljoen euro komt van INTERREG-parters: Wirtschaftsministerium NRW, het Nederlandse Ministerie voor Economische Zaken en de provincies Limburg, Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Groningen. De hoogte van het bedrag verschilt per cofinancier per project, afhankelijk van de regionale partnerverdeling binnen de projecten. Via de link www.deutschland-nederland.eu vindt u uitgebreide informatie over het programma.

Vorig artikelOprichting Stichting Vrienden van de Lambertustoren
Volgend artikelVerdachten vlucht MH17 krijgen strafproces in Nederland