4 juli 1980: Braderiespektakel

Braderie Maasstraat GAW A10653

De eerste vrijdag in juli, op 4 juli 1980, wordt in de binnenstad van Weert de Braderie georganiseerd. Het is een van de grootste publiekstrekkers gedurende het jaar.

De binnenstad staat vol met marktkramen waarin menig winkelier zijn winkeloverschot aan de bezoekers probeert kwijt te raken. In en bij de cafés is muziek te horen van plaatselijke en regionale bands. De muzikale omlijsting begint in die jaren al in de middag en gaat door tot in de kleine uurtjes.

Daarnaast presenteert een groot aantal verenigingen en instellingen zich op de promenades. De aanleg van deze autoloze bestrating is medio 1977 aanleiding voor de winkeliers van de Langstraat om een braderie te organiseren.

Daarmee zijn ze niet de eerste. Al in 1953 besluit de ‘Middenstandsvereniging ‘St.-Laurentius’ op de Korenmarkt een braderie te houden. Volgens het Land van Weert is enige toelichting op het woord braderie gewenst. Volgens de redacteur van het blad komt de naam braderie uit België en betekent een kermisachtige, feestelijke markt. In de omliggende gemeenten is zo’n braderie een groot succes en trekt heel wat kooplustigen.

In de jaren zeventig wordt door het Regionale Jeugdwerk in de maand juni een aantal keren een braderie gehouden. Die strekt zich in Weert op een gegeven moment uit over promenades in de binnenstad, de Stationsstraat en zelfs de Maaspoort.
De opzet is tot op heden nauwelijks veranderd evenals het groot aantal bezoekers.
In plaats van live-muziek overdag is de ‘Nacht van de Braderie’ in het leven geroepen, maar van ‘Nacht’ is nauwelijks sprake, want de muziek moet al om 0.30 uur stoppen.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelDe Provincie Limburg draagt 5,19 miljoen euro bij aan een plan voor de binnenstad van Roermond
Volgend artikelMan met kapmes op Maaseiker markt