‘Vol gas voor een blakende regio’

Carola Zavrel (CFO Europe) roept bedrijven op gezamenlijk op te trekken

Zakenvrouw Carola Zavrel, mede-eigenaar van GFO Europe in Nederweert.

Het is de hoogste tijd dat ondernemers in Midden-Limburg hun valse bescheidenheid laten varen. De maakindustrie moet op de voorgrond treden. Alleen door een gezamenlijke trots uit te stralen kun je politiek Den Haag overtuigen van de noodzaak te investeren in een fatsoenlijke infrastructuur en de ontwikkeling van voorzieningen in de regio. Dat warme, dringende pleidooi komt van zakenvrouw Carola Zavrel, mede-eigenaar van GFO Europe in Nederweert.

Door Wesley Hegge

Een knalgele turbine gasmeter ligt klaar om verpakt en vervoerd te worden naar Italië. “Dit soort gasmeters sluit men aan op plekken waar gaspijpen landsgrenzen overgaan”, zegt Carola. “Zo’n meter noemen we ook wel een kassa en is ongelofelijk nauwkeurig. Eén kleine afwijking in de meting kan direct tot miljoenen euro’s schade leiden.”

Na een rondleiding door de prachtige onderneming, die vier jaar geleden werd opgericht aan bedrijvenpark Pannenweg in Nederweert, verduidelijkt man en mede-eigenaar Peter Segaar haar uitleg met cijfers. “De export van aardgas levert Nederland ruim 6,7 miljard euro op. Een rekensom leert dat door één zo’n turbine 85 tot 128 miljoen euro aan gas de grens over gaat. Je kunt je dus voorstellen wat het voor gevolgen heeft als de meting één procent afwijkt.”

Maakbedrijven
In het maakbedrijf dat tien medewerkers telt, gaat Peter over de techniek en marketing. Carola houdt zich bezig met de financiën en HR. Samen zijn zij al vijftien jaar actief in de business van gasmeters produceren, controleren en mondiaal verhandelen. Met een Chinese partij waar ze al een lange relatie mee hebben, zijn ze de joint venture GFO Europe gestart. “We reizen dus ook reelmatig naar China”, vertelt Carola. Dat is voor haar heel normaal.

NAAM Carola Zavrel BEROEP
Mede-eigenaar van GFO
Europe in Nederweert GEBOREN
OP 16 december 1959 in Weert
WOONT IN Weert HEEFT EEN RELATIE
MET Peter Segaar MOEDER VAN
Troy LEVENSMOTTO Niemand is
erbij gediend om zichzelf
klein te houden.

De in Weert geboren en woonachtige Carola Zavrel heeft vanaf haar 21e over de hele wereld gewoond; van Sydney tot Londen en Kuala Lumpur. “En nu woon ik weer in Weert. Het is prachtig hier. De regio herbergt een kleurrijk scala aan innovatieve MKB-maakbedrijven. De producten die in Midden-Limburg gemaakt worden, gaan de hele wereld over. Wij zijn een aanjager van de nationale economie. Alleen wat ik nou zo jammer vind, is dat we niet trots durven te zijn.”

Samen voor een betere regio
Het is volgens Carola juist nu keihard nodig om trots uit te stralen. “De regio kampt met problemen die snel aangepakt moeten worden. Neem de infrastructurele problemen. Ook moet de Rijksoverheid investeren in meer voorzieningen op het gebied van cultuur en woningbouw. Als dat niet gebeurt, blijven de jongeren wegtrekken naar de Randstad. Het is nu al moeilijk om goede medewerkers te vinden. Er komen gelukkig steeds meer initiatieven in Weert zoals Theater de Huiskamer en Perron C, maar het is nog lang niet voldoende.”

De MKB-maakindustrie speelt een essentiële rol in de regionale werkgelegenheid. “Niet iedereen kan studeren, er zijn veel mensen die met hun handen werken. Je moet ook aan die groep mensen werk kunnen verschaffen. De maakbedrijven moeten daarom de kar gaan trekken.” Als lid van het Make Tech Platform en MKB Limburg probeert Carola daar zelf aan bij te dragen. “Het moet eens klaar zijn met die valse bescheidenheid. Het dient niemand om jezelf klein te houden. Don’t get mad, get excellent! Door samen een vuist te maken kunnen we er als regio voor zorgen dat Den Haag doorkrijgt dat het essentieel is om hier te investeren.”

www.gfo-europe.com

Vorig artikelGroep Heylen ontwikkelt distributiecentrum op Kampershoek 2.0
Volgend artikelCIAT Weert: een unieke wedstrijd met authentieke rijtuigen