CIAT Weert: een unieke wedstrijd met authentieke rijtuigen

CIAT Weert
Op 2 en 3 september vindt de tweede editie plaats van CIAT Weert.

In 1995 stopten de oude eigenaren van het voormalige varkensbedrijf aan de Koekoeksweg met hun activiteiten. Dat was het moment dat de Brabantse Riny en zijn vrouw Jolanda de schitterende locatie overnamen en deze geheel inrichten als unieke paardenlocatie. Door een hele fijne samenwerking met de gemeente Weert kregen zij de mogelijkheid om een nieuwe rijhal te plaatsen van 80×40 meter voor de trainingen van hun paarden en daar ontstond de bekende menstal, RiJo Stables. Hier worden paarden ingekocht en verkocht, opgeleid en wordt er veel lesgegeven in de aangespannen sport, waaronder aan veel buitenlandse gasten die trainen en verblijven bij de familie Rutjens.

Riny heeft een grote carrière achter zich op het hoogste wedstrijdniveau in de mensport. Hij is 10x Nederlands kampioen geweest, heeft 10x een WK gereden, is wereldkampioen geweest, heeft 3 FEI awards gewonnen en hij is de meest winnende menner in het tweespan tot nu toe. Zijn dochter Rodinde rijdt sinds haar tweede jaar al in de men-, spring- en dressuursport en heeft het paarden gen met de paplepel ingegoten gekregen. Rodinde ment op het hoogste niveau en heeft in 2015 op de WK Team goud behaald. Momenteel is ze volop aan het trainen voor haar volgende WK, aanstaande augustus in Minden (Duitsland). Na het behalen van haar diploma Paard en Sport aan het Citaverde college werkt zij nu ook fulltime in het bedrijf van haar ouders.

Ciat
NAAM Jolanda en Riny Rutjens BEROEP eigenaren van opleidingscentrum voor paarden GEBOREN OP Jolanda:
17 januari 1964 in Someren Riny: 12 februari 1953 in
Someren WONEN IN Weert GETROUWD IN 1997 OUDERS VAN
dochter Rodinde, Riny heeft nog 2 oudere dochters: Linda
en Bianca VRIJE TIJD (lachend) “Die hebben wij niet! “

Uniek
Sinds 2015 is Riny gestopt met de topsport, dat was het moment dat hij besloot om het traditionele mennen uit het slop te trekken. Met de organisatie van CIAT Weert heeft de familie Rutjens een nieuw evenement op de kaart gezet, georganiseerd in Weert Paardenstad. CIAT Weert is de eerste wedstrijd met authentieke rijtuigen die op deze manier is georganiseerd in Nederland. “Met dit evenement wil ik alles goed doen, vooral voor de deelnemers, maar ook voor het publiek en de sponsors.” Volgens Riny is het traditiemennen niet alleen maar ‘een rijdend museum gaande houden’. “Nee dit is juist geschikt voor mensen die altijd in de sport gereden hebben. In deze wedstrijd is het volop gezelligheid, niets moet en alles mag. Ik zie dit als een verlengstuk van de mensport.”

Tweede editie
Op 2 en 3 september zal de tweede editie plaatsvinden van CIAT Weert. Op zaterdag 2 september rijden de deelnemers een route door de stad en zullen daarbij een korte stop houden bij de Paterskerk. Hier kan het publiek, dat in de stad aanwezig is, genieten van alle aanspanningen en koetsen. Zij zetten hun route voort naar de Koekoeksweg waar ze tijdens een presentatie worden beoordeeld door 3 internationale juryleden. Op zondag 3 september rijden de menners een wegtraject en nog een kegelparcours. Op beide dagen is het Open Huis bij RiJo Stables. Bezoekers kunnen dan naast de wedstrijd ook de enorm gevarieerde collectie van allerlei soorten en maten koetsen bewonderen in de koetsenhuizen. Wederom zullen er standhouders aanwezig zijn van lokale en hippische ondernemers.

Jolanda: “We organiseren dit evenement in een geweldige samenwerking met de gemeente Weert en werken uiteraard ook samen met lokale ondernemers voor de organisatie.”

Jolanda: “We organiseren dit evenement in een geweldige samenwerking met de gemeente Weert en werken uiteraard ook samen met lokale ondernemers voor de organisatie.” Het vijftigtal deelnemers van CIAT komt uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, België, Denemarken en Luxemburg. Zij zullen dit weekend veel van Weert te zien krijgen, onder andere doordat de routes door de stad lopen. Riny: “Graag nodig ik alle geïnteresseerden uit om eens te komen kijken op 2 en 3 september bij onze wedstrijd op de Koekoeksweg in Weert!”

www.rijostables.com

Vorig artikel‘Vol gas voor een blakende regio’
Volgend artikelWat is de toegevoegde waarde van een websitebouwer?