21 juni 1944: Een droevige dag voor Weert

Pensionaat Saint Louis rond 1940 - GAW Beeldbank 6714

Tijdens een inval in pensionaat Saint Louis aan de Schoolstraat op 21 juni 1944 worden meerdere personen die verdacht worden van illegale praktijken, opgepakt.

De inval en de arrestatie zijn het gevolg van verraad. De actie van de bezetters is voor Weert en de Weertenaren één van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Onderstaand een gedeelte van het verslag over deze gebeurtenis uit de ‘Kroniek van de Tweede Wereldoorlog’ van Pierre Linssen.

“De S.S. doet in groten getale een overval op het Pensionaat St. Louis. Ter plaatse wordt door de hoofden van illegale afdelingen een vergadering gehouden. Door een der medewerkers, Vos uit Amsterdam, is deze bijeenkomst aan de Duitsers verraden. De Korenmarkt, Schoolstraat, Emmasingel en belendende huizen worden bezet, waarna werd binnengetreden. Broeder overste (Clerx), 7 broeders, 3 knechten en nagenoeg alle leden der illegalen worden gearresteerd, terwijl bovendien zeer compromitterende papieren zijn gevonden De gevangenen worden onmiddellijk per overvalwagen naar Maastricht overgebracht. Gelukkig lieten de Duitsers de aktetassen met papieren in het Pensionaat liggen. Een der broeders brengt de tas met inhoud uit schrik naar het politiebureau. Inspecteur Josephs onderzoekt de inhoud en verwijdert alles wat nadelig kon zijn voor de gearresteerden en dat was zeer veel. Namen en adressen, wachtwoorden, adres waar de geheime zender stond, adres waar een geheime zender geplaatst moest worden, valse persoonsbewijzen, portretten van ondergedoken illegalen enz, Een bravo aan Josephs voor deze nobele daad.”

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel20 juni 1586: Een duur grapje
Volgend artikel22 juni 1963: In de open lucht