11 juni 1970: Ruimtegebrek

Bibliotheek Emmasingel rond 1970 - GAW Beeldbank L145

De R.K. Openbare Bibliotheek aan de Emmasingel dreigt uit haar jasje te groeien, aldus het Land van Weert in de editie van 11 juni 1970.

In het Jaarverslag 1969 doet het bestuur trots mededeling van de bereikte successen. Zo is het aantal uitleningen de laatste vijf jaar enorm toegenomen; in 1969 worden er maar liefst bijna 23.000 boeken uitgeleend. Daarnaast richt de Bibliotheek in scholen uitleenplekken voor boeken in.

De Bibliotheek beschikt eind 1969 over ruim 35.000 banden: boeken en ingebonden tijdschriften. Het ledenaantal bedraagt bijna 1900 volwassenen en 1500 jeugdleden.
Opvallend is, volgens het Jaarverslag 1969, de afname van bezoekers aan de leeszaal. Desalniettemin acht het bestuur van de Bibliotheek uitbreiding noodzakelijk en het heeft zijn oog laten vallen op een aangrenzend perceel aan de Emmasingel. Aan de gemeente is een verzoek gericht om medewerking voor de uitbreiding te verlenen.
Zover komt het niet.

De Bibliotheek vindt medio 1974 een volledig nieuw onderkomen in het winkelcentrum De Munt met een ingang aan de Muntpromenade. Een aantal jaren later wordt de entree verplaatst naar de huidige ingang (medio 2014) van warenhuis V&D in winkelcentrum De Munt. In juni 1997 verhuist de Bibliotheek wederom naar een spiksplinternieuw gebouw, ditmaal gelegen aan de Wilhelminasingel.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel10 juni 1616: Ondeugelijke wol
Volgend artikelSamenwerking Midden Limburg (SML) kritisch over deadline project Randweg Nederweert