Opening teutenkamer Hamont en presentatie brochure Teutengeschiedenis Noord-Limburg

HAMONT-ACHEL – Op zaterdag 3 juni wordt de Teutenkamer in Hamont (Kloosterstraat 2: voormalig ursulinenklooster) weer extra in de kijker geplaatst

Een nieuwe publicatie: een zeer handige en rijk geïllustreerde brochure over de Teuten en het Teutenerfgoed. 

Tevens wordt de nieuwste aanwinst gepresenteerd: een muntenboekje met de omzetting van de vele muntsoorten die de handelaars in de 18de en begin 19de eeuw moesten gebruiken!

De teutenkamer is open voor het publiek vanaf 14.00 u

U bent van harte welkom

Algemene info voor het publiek:
Noord-Limburgse Teutenkamer
Open voor het publiek: Zaterdag 3 juni 2017 van 14.00 tot 17.00 uur
Kloosterstraat 2 (even verder dan de bibliotheek in Hamont-Centrum) Er staat een banner voor de deur.

Over de Teuten
De Teuten waren handelaars afkomstig uit Noord-Limburg (B) en aangrenzende dorpen in Noord-Brabant en Nederlands-Limburg. Zij trokken elk jaar gedurende 6 tot 9 maanden naar hun handelsgebied in Nederland, Duitsland, Elzas-Lotharingen, Vlaanderen en zelfs tot in Denemarken of in het Balticum. Daar beschikten ze over een depot, annex slaapplaats die centraal gelegen was. Van daaruit reisden zij rond langs de verspreide woningen in het omliggende platteland om hun diensten en waren aan te bieden, in een tijd dat men daar geen winkels aantrof. Teuten onderscheidden zich van andere rondreizende leurders door hun goed voorkomen, ontwikkeling en vakkennis, door hun hoogwaardig assortiment aan producten, maar ook omdat zij hun klanten krediet verleenden en geld leenden. Ze reisden en handelden in groep of in compagnieverband, waarbij iedere vennoot eigen kapitaal inbracht. Ze hielden er een nauwkeurige boekhouding op na en legden elke overeenkomsten schriftelijk vast. De meeste Teuten keerden tegen december terug naar huis om er de Kersttijd in familiekring door te brengen. Dan werden tevens grote bestellingen voor het volgende handelsjaar geplaatst. De mysterieuze naam Teuten blijft tot op heden onverklaard.


Het verhaal van de Teuten is één van de meest markante eyecatchers uit de lokale geschiedenis.
Enkele straatnamen, verspreid bewaarde herenhuizen en meerdere sociaal-culturele organisaties dragen deze naam nog uit.

Hamont-Achel zelf bekleedt in de Teutengeschiedenis een prominente rol. Om dit Teutenverhaal te beleven heeft Hamont-Achel een Teutenkamer ingericht met unieke voorwerpen en documenten uit de afgelopen drie eeuwen!

Een nieuw voorbeeld maakt een en ander duidelijk:

Teutenkasboeken
In de Teutenkamer liggen oude en indrukwekkende kasboeken, in perkamentleer ingebonden. Teuten hielden nauwkeurig bij welke goederen ze aan wie verkochten.

Deze goede boekhouding was noodzakelijk omdat de teuten krediet gaven aan hun klanten, soms meer dan een jaar. Klantenbinding heet dat. Wanneer een teut opnieuw bij een klant kwam die schulden had, kon hij gemakkelijker opnieuw koopwaar aanbieden. Sommige klanten echter betaalden uiteindelijk niet of slechts gedeeltelijk. De teuten noemden dit kwade schulden…

Bron: www.hamont-achel.be
Video: TVL

Vorig artikelAsfalteerwerkzaamheden aan kruising Bassin e.o. te Weert
Volgend artikelVoormalig tweesterrenchef Pascal Jalhay keert terug naar de topgastronomie