Anglicaanse traditie daalt neer in Weert: Choral Evensong

WEERT – Op zondag 4 juni vindt er voor het eerst in Weert een gezongen avonddienst plaats gebaseerd op een Anglicaanse traditie. Een Choral Evensong, een bijna geheel gezongen avonddienst.

Het is een samenvoeging van twee getijdendiensten uit de katholieke traditie: vesper en complete. Dit heeft zich in de Anglicaanse kerk door ontwikkelt tot deze zeer bijzondere bijna geheel (meestal) 4-stemmig gezongen dienst, die in de kathedralen, abdijen en colleges van Engeland bijna dagelijks klinken. Deze diensten worden in Nederland ook steeds populairder (Leiden, Utrecht, Haarlem, Den Haag), maar is in Weert en omgeving nog niet erg bekend.

Iedereen die van klassieke en/of kerkelijke koormuziek houdt, is van harte uitgenodigd voor deze mooie avonddienst vol koormuziek. Het duurt meestal niet langer dan 3 kwartier- 1 uur. Capella Sine Vinculis zingt op 4 juni toepasselijke muziek voor Pinksteren van onder andere Tallis, Ayleward, Brewer en Attwood. Het begint om 17.00 uur in de Paterskerk. De gardiaan van de minderbroeders franciscanen Gerard Heesterbeek zal voorganger zijn, Klaas Doornbos organist en het koor staat onder leiding van de in Weert wonende Bea van der Kaaij. Toegang gratis.

Het koor ‘Capella Sine Vinculis’ (letterlijk vertaald ‘koor zonder boeien’) voelt zich niet gebonden aan een bepaalde plek of kerkgenootschap, maar brengen overal muziek met een oecumenische insteek. Daarnaast is het een knipoog naar de Haagse roots, Jacobse en van Es, de karakters gecreëerd door van Kooten en de Bie: de ‘Vrije Jongens’ met daarnaast een verwijzing naar een Engelse hymn ‘And can it be that I should gain’ waarin ergens in een 4e vers de tekst voorkomt: ‘my chains fell off, my heart was free’.

Vorig artikel23 mei 1970: Met een sneltreinvaart
Volgend artikelRadio Grensland keert terug in de ether!