22 mei 1953: Wie is dat, Frans Weekers?

Frans Weekers - GAW Beeldbank 7539

Kiezers worden in het Land van Weert van 22 mei 1953 opgeroepen om vooral te gaan stemmen op kandidaat Frans Weekers.

Als derde geplaatst op Lijst 5, Middenstand, doet hij een gooi naar een zetel in de gemeenteraad waarvoor de verkiezingen op woensdag 27 mei zijn uitgeschreven.
Sinds 1 april 1933 is Weekers bedrijfsleider bij de HIMA (NV Hanze Inkoopmaatschappij in Weert) en lid van heel wat verenigingen. Het artikel lijkt op wat tegenwoordig een ‘advitorial’ wordt genoemd.

In dit artikel staat onder meer:
“Hoeveel mensen heeft hij met raad en daad niet al geholpen? Misschien U ook? Juist daarom is hij zo populair geworden in ons goed Weert. Wie wij zijn? Natuurlijk enkele van zijn vele – vele vrienden.”

De oproep heeft succes. Frans Weekers wordt in de gemeenteraad gekozen. Samen met lijsttrekker J.F.A. van Dooren en partijgenote G.M. Bots – Mertens vormt hij de fractie Middenstand.

In 1958 mag Weert als gevolg van de uitbreiding van de raad van 19 naar 21 zetels en de verkiezingen een vierde wethouder aanstellen. In de raadsvergadering van 2 september 1958 wordt Frans Weekers na vier stemronden en een ‘vrije stemming’ op 55-jarige leeftijd tot wethouder gekozen.

Zijn eerste publieke optreden in die functie is al op 13 september als hij de 150.000ste bezoeker aan de ‘De IJzeren Man’ feestelijk begroet. Frans Weekers blijft lid van de gemeenteraad tot in 1970, hij bekleedt dan de functie van wethouder. Voormalig staatssecretaris en Weertenaar Frans Weekers is de kleinzoon van oud-wethouder Weekers.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelBomvol en gevarieerd programma Dorpsfeesten Leveroy
Volgend artikel23 mei 1970: Met een sneltreinvaart